Wpis z mikrobloga

Podsumowanie i krytyka "longtermizmu", filozofii bliskiej między innymi Muskowi. Rzuca to nowe światło na jego poglądy w kwestii Tajwanu czy Ukrainy. Musk jest filantropem ale rozumie to pojęcie w specyficzny sposób.
#elonmusk #ukraina #longtermizm
Manah - Podsumowanie i krytyka "longtermizmu", filozofii bliskiej między innymi Musko...
  • 10
  • Odpowiedz
@Manah: Cóż za durna filozofia - kosztem istot, które już istnieją dbać o los istot, które nie istnieją, jednocześnie za coś negatywnego uważać ich ewentualne niezaistnienie.

Tymczasem trzeba zrobić dokładnie odwrotnie - poświęcić wszystkie zasoby na istoty, które już istnieją, a nowych po prostu nie tworzyć.
  • Odpowiedz
@look997: Dzięki, widzę, że jeden mirek z anhedonią dorabia filozofię do swojej choroby umysłowej, tak wygląda chyba większość antynatalistów. Tak naprawdę nie da się ocenić czy warto było przeżyć życie dopóki nie przeżyjesz go całego.
  • Odpowiedz
@look997: @Manah: Ale ja prosiłem o argumenty, bo skoro nie zgadzacie się z tym, co napisałem, to dobrze byłoby wyjaśnić dlaczego, tzn. co jest nieprawdziwego w tym, co napisałem. "Fajny wątek" to nie jest coś na co mogę odpowiedzieć, bo nie wiem, który argument miałeś na myśli.

jeden mirek z anhedonią dorabia filozofię do swojej choroby umysłowej

Załóżmy, że taki "jeden mirek" istnieje. Od razu widać, że to dla niego
  • Odpowiedz
@TrzyZnaki: Jestem pewien, że w tym wątku "to ty dzwonisz", albowiem pierwszy zacząłeś temat swojego światopoglądu, konieczność dostarczenia argumentów spoczywa zatem po twojej stronie. Antynatalizm jest jak rozpatrywanie jakichś logicznych nuli, filozoficzne dzielenie przez zero, można wymyślić cokolwiek.
  • Odpowiedz
@Manah: Przedstawiłem swoje poglądy, które nazwałeś brednią. Więc chyba logicznym jest, że chcę się dowiedzieć dlaczego tak twierdzisz. Główny argument dostarczyłem właśnie w ostatnim komentarzu, ale ty się do niego nie odnosisz.

można wymyślić cokolwiek

W jaki sposób? Natalizm można wyprowadzić z antynatalizmu? ...

Naprawdę, proponuję po prostu trochę się zastanowić nad tymi argumentami. Proponować mogę.
  • Odpowiedz
@TrzyZnaki: Ja jestem antynatalistą.
A wątek jest (ostatecznie) o granicach antynatalizmu - co jest, a co nie jest antynatalizmem.

@Manah: Mówisz że z chorobą umysłową?

Tak naprawdę nie da się ocenić czy warto było przeżyć życie dopóki nie przeżyjesz go całego.

@Manah: To jest dziwna filozofia: "skocz do kadzi z kwasem, zobaczysz, może ci się pod koniec spodoba". Lepiej nie skakać.
Jest ryzyko, daj spokój, unikniesz nieszczęścia.
Moi rodzice
  • Odpowiedz