Aktywne Wpisy
kkaq +1
LuckyLuciano +4
#famemma to jest realne, ze ksiazulo dostaje oferty 1,5-2 mln za walke? A jesli jest to czy to normalne ze odrzuca? Jest az tak pewny siebie. Internet sie tak szybko obraca, ze chwila moment i hype na niego minie, a wtedy juz nikt takiej kasy nie polozy. Tylko nie piszcie bzdur, ze ma zasady i nie kazdy robi wszystko dla pieniedzy xD
Siemka emigracyjne świry. Moj znajomy skończył ausbildung. Ja go się pytam za co żył jak ma przecież żonę i dziecko. A on do mnie ze arbeitsamt czy jobcenter płaciło czy dopłacało mu tyle ile miał wypłaty z poprzedniej pracy. Czy on mnie wkręca czy ja jestem debilem? Pierwszy raz o tym słyszę.
Komentarz usunięty przez autora
Ale wtedy to była minimalna bodajże 8.50 więc to byli inne czasy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
z fartem
Mieszkała wówczas co prawda sama, ale w pierwszym roku na tym Ausbildungu dostawała 950 na rękę, także nie podlegała pod minimum socjalne z dodatków. Po prostu taki podpisała Vereinbarung z urzędem.
Nie
Tak jak z rachunkiem, pics or it didn't happen ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak, możesz wnioskować o auto do 3k€(chyba że coś się zmieniło, od dawna nie pomagam Polakom). W tym musi być zawarty podatek, oraz ubezpieczenie na kwartał. Oczywiście jeżeli spełnia
Ogólnie to pracowała w miejscu pracy i dostała propozycję podwyższenia kwalifikacji właśnie tym Ausbildungiem. Miała umowę na czas nieokreślony już.
Poszła do Arbeitsamtu i powiedziała, że przejście z kwoty X na Ausbildungowe minus ileś tam procent u niej nie przejdzie i dostała zgodę na dopłacanie do uśrednionej pensji z zeszłego roku.
Po co
https://www.bmas.de/DE/Arbeit/Aus-und-Weiterbildung/Weiterbildungsrepublik/Foerderung-der-beruflichen-Weiterbildung/foerderung-der-beruflichen-weiterbildung.html
Beispiel: Eine Person, ungelernte oder wieder ungelernt, ist mit Arbeitsvertrag beschäftigt. Sie wechselt innerhalb des Unternehmens in eine betriebliche Ausbildung. Auch wenn diese Person keine Arbeitsleistung erbringt, wird der vereinbarte Arbeitslohn weitergezahlt. Nach § 82 Abs. 3 Satz 2 u. 3 SGB III erfolgt die Erstattung der wegen der Umschulung ausgefallenen Arbeitsstunden durch die Agentur für Arbeit im Rahmen eines Arbeitsentgeltzuschusses (AEZ).
Höhe des Arbeitsentgeltzuschusses
Für ungelernte Arbeitnehmer, die
Nie nie.. To podlega ścisłym regułom i w akurat jej przypadku MUSISZ BYĆ ZATRUDNIONYM w tej firmie.
Jakim studentom? XD
Reasumując, po riserczu dokładnym. Twój znajomy mówi prawdę, nazywa się to w skrócie AEZ (Arbeitsentgeltzuschuss).
Żeby było śmiesznie, o coś takiego można wnioskować już dzień po zatrudnieniu xD
Studentami określiłem wszystkie osoby starające się otrzymać wykształcenie, podwyzszenie kwalifikacji itp. Jeżeli byłoby tak proste, wielu młodych ludzi robiłoby wszelakie