Pamiętam tak 2014-2021, Rosja, Chiny i inne mongoły gadały o końcu świata jednobiegunowego i powrocie "koncertu mocarstw". Tymczasem okazuje się, że Rosja to wojnę przegrałaby z koalicją Polska-Estonia-Litwa-Łotwa, a Chiny niemal cały sprzęt wojskowy mają na projektach i komponentach ZSRR. Mocarstwo USA nawet nie kiwnęło palcem oprócz dostarczenia jakiejś starej artylerii rakietowej i danych wywiadowczych w czasie rzeczywistym. Z USA nie wyjechały myśliwce, czołgi, super rakiety dalekiego zasięgu, laserowa obrona PLOT, tylko sprzęt starszej generacji :) #rosja #chiny #ukraina #usa
@januszdoe: jeśli porównujesz kraj z F-16, MIGami, kilkuset sztukami czołgów, krabów, tysiącami rosomaków, NSM, JASSM i dziesiątkami innych amerykańskich zabawek do Ugandy, cóż. W tej chwili stoimy znacznie wyżej militarnie niż Ukraina stała podczas wybuchu wojny. To czego nam brakowało to plot, ale uzupełniamy.
Znaczy co konkretnie, bo aż tak to nie wiem? Ps, zawsze stałem na stanowisku, że nas solo to i sam obwód kaliningradzki by pokonał - ale chętnie się dowiem.
@sierpien22: ochrona przeciwlotnicza, to jedyne czym Ukraina była od nas silniejsza w lutym. Na szczęście to uzupełniamy bardzo szybko. Zaraz wejdą też abramsy, koreański sprzęt, F-35. Naprawdę Rosja miałaby poważny problem z nami. Nie wspominam o NATO i naszym 6x większym PKB od Ukrainy. Skupowalibyśmy sprzęt z rynku.
@Omicron: z Rosją trzeba mieć podejście: Nie są silni jak uważamy ale też tacy słabi. W NATO jesteśmy bezpieczni bo nasz nie ruszą tak samo krajów nadbałtyckich. Trzeba pomagać Ukrainie i się nie bać ale lepiej by wojna toczyła się tylko poza naszymi granicami.
@rezydenttomek: oczywiście, że tak ;) ale chyba nikt nie spodziewał się, że ta ruska armia to takie menelstwo w starym złomie. Jedyne czego się należy bać to ich broń atomowa
Z USA nie wyjechały myśliwce, czołgi, super rakiety dalekiego zasięgu, laserowa obrona PLOT, tylko sprzęt starszej generacji :)
#rosja #chiny #ukraina #usa
@Omicron: Ekhm, zapomniałeś dodać -USA. :)
Od kogo Ukraina ma aktualnie krytyczne himrasy i cały czas rozpoznanie?
@Omicron: jeszcze napisz, że uganda by sobie poradzila sama z rosja. Taki sam sens by to miało
Ps, zawsze stałem na stanowisku, że nas solo to i sam obwód kaliningradzki by pokonał - ale chętnie się dowiem.
Komentarz usunięty przez autora