Wpis z mikrobloga

#arduino

Mirki mam problem, chciałem załadować program do arduino ale wyskoczył mi błąd

avrdude: stk500getsync(): not in sync: resp=0x00

Poszukałem najpierw pomocy na googlach ale bezskutecznie.

Z faktów które posiadam:

-arduino działało dobrze jeszcze jakiś czas temu

-program się kompiluje jednak przy próbie wysłania do arduino(wybrany właściwy port i model) wyskakuje wyżej wspomniany błąd

-program wcześniej wgrany na arduino działa jak powinien

-komputer widzi arduino podłączone(screen poniżej)

-przy próbie wypalenia bootloadera wyskakuje błąd:

avrdude: usbdevopen(): did not find any USB device "usb"

Jeżeli miał ktoś podobny problem albo domyśla się jak go rozwiązać to czeka go nagroda w postaci plusa

fasfsrheeahgdfhds2 - #arduino 

Mirki mam problem, chciałem załadować program do ardu...

źródło: comment_HoQYZM5mm4TWqevchNJYoR4dnTeiL9uO.jpg

Pobierz
  • 20
@zachwiej: A ten program, który działa na Arduino czy korzysta z seriala? Można coś od niego odebrać albo do niego wysłać? Jeśli tak, a by to nie działało to mozliwe, że stało się coś z tym USB to TTL, który jest na płytce?

Jeśli masz jakiś osobny konwerter USB to TTL to spróbuj podłączyć do RX i TX na arduino (oczywiście jak zwykle - na przemian) i spróbuj zaprogramować tym płytkę
wypal bootloader

@zachwiej: @fasfsrheeahgdfhds2: Nie da się tu nic wypalić, bo to wszystko flash.

bootloader wgrywa sie z poziomu arduino

Co to znaczy z poziomu arduino? Bootloader zapisujesz tak samo jak program w pamięci flash tyle, że od określonego adresu.

Co to za mirkokontroler? Jak duży wgrałeś poprzednio program? Być może nadpisałeś bootloader swoim kodem. To można szybko ustalić.

Jeśli uC działa nic nie spaliłeś na 100% zresztą AVR wytrzymują
@Analityk: z poziomu IDE arduino tam jest opcja do tego. Nie mieszaj koledze w głowie ;)

Arduino ma blokade przed nadpisywaniem bootloadera ale czasem (Raz na zilion) sie popsuje coś ;)
@zachwiej: Arduino a IDE Arduino to trochę różne rzeczy. Rozróżniaj bo zaciemniasz i szkodzisz więcej niż pomagasz.

Skoro jest blokada ale czasami się psuje to pierwszą rzeczą jest ustalić rozmiar wgranego programu by zobaczyć czy w jakiś magiczny sposób bootloader nie został nadpisany. Przydałby się log z kompilacji albo chociaż .hex