Aktywne Wpisy
BoroPrimorac +204
Pamiętacie tę żenadę jak uśmiechnięte fajnopolaki z warszawki oglądali obrady sejmu w kinie?
#polska #wybory #sejm #warszawa #nieruchomosci
#polska #wybory #sejm #warszawa #nieruchomosci
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
44Bw4jKocK +1802
Hejo
Mogę was prosić znów o wyplusowanie mojej zbiórki?
https://zrzutka.pl/5cbxt9
#ktochlopupomoze #pomagajzwykopem
Ps. Może znacie jakieś osoby publiczne które udostępniają takie zbiórki np na FB? Wiem że jest TeamLitewka, a ktoś jeszcze?
Mogę was prosić znów o wyplusowanie mojej zbiórki?
https://zrzutka.pl/5cbxt9
#ktochlopupomoze #pomagajzwykopem
Ps. Może znacie jakieś osoby publiczne które udostępniają takie zbiórki np na FB? Wiem że jest TeamLitewka, a ktoś jeszcze?
źródło: temp_file4503307927239361293
Pobierz

Mirki mam problem, chciałem załadować program do arduino ale wyskoczył mi błąd
Poszukałem najpierw pomocy na googlach ale bezskutecznie.
Z faktów które posiadam:
-arduino działało dobrze jeszcze jakiś czas temu
-program się kompiluje jednak przy próbie wysłania do arduino(wybrany właściwy port i model) wyskakuje wyżej wspomniany błąd
-program wcześniej wgrany na arduino działa jak powinien
-komputer widzi arduino podłączone(screen poniżej)
-przy próbie wypalenia bootloadera wyskakuje błąd:
Jeżeli miał ktoś podobny problem albo domyśla się jak go rozwiązać to czeka go nagroda w postaci plusa
źródło: comment_HoQYZM5mm4TWqevchNJYoR4dnTeiL9uO.jpg
PobierzSprawdzałeś czy inne programy dają się załadować? Masz jakieś inne *duino żeby sprawdzić?
sprawdz w programie czy prawidlowy bootloader jest ustawiony i porty com...
@zachwiej: jest napisane, że jest wybrany właściwy model i port
@gromwell: nie sądzę, program wcześniej wgrany działa jak powinien
@fasfsrheeahgdfhds2: Raczej nie powinno nic chodzić jeśli byłaby spalona więc jest jeszcze nadzieja, ale prawdę mówiąc nie wiem co to może być.
@moriturius: tylko serial
Jeśli masz jakiś osobny konwerter USB to TTL to spróbuj podłączyć do RX i TX na arduino (oczywiście jak zwykle - na przemian) i spróbuj zaprogramować tym płytkę
@fasfsrheeahgdfhds2: jeżeli nie masz programatora to chętnie Ci pomoge i wgram go jedynie musisz mi dostarczyć płyte (lub sam procek) i odebrać (najlepiej jak jesteś z katowic ;) ) ew przysłać w kopercie i dodać znaczki na odesłanie
bootloader wgrywa sie z poziomu arduino trzeba wybrać programator a nastepnei wypal bootloader ;)
@zachwiej: @fasfsrheeahgdfhds2: Nie da się tu nic wypalić, bo to wszystko flash.
Co to znaczy z poziomu arduino? Bootloader zapisujesz tak samo jak program w pamięci flash tyle, że od określonego adresu.
Co to za mirkokontroler? Jak duży wgrałeś poprzednio program? Być może nadpisałeś bootloader swoim kodem. To można szybko ustalić.
Jeśli uC działa nic nie spaliłeś na 100% zresztą AVR wytrzymują
Arduino ma blokade przed nadpisywaniem bootloadera ale czasem (Raz na zilion) sie popsuje coś ;)
Skoro jest blokada ale czasami się psuje to pierwszą rzeczą jest ustalić rozmiar wgranego programu by zobaczyć czy w jakiś magiczny sposób bootloader nie został nadpisany. Przydałby się log z kompilacji albo chociaż .hex