jest tu ktoś kto się zna na sadownictwie? Szukam ciągle w Polsce smacznych jabłek ale wszystko jest obrzydliwie słodkie i raczej miękkie. Jaka odmiana nie ma słodyczy i jest twarda? Granny Smith nigdzie nie mogę dostać :(
Rosną u moich dziadków. Owoce dojrzałe są koloru raczej zielonkawego niż żółte. Miąższ jest biały. Owoce są twarde, soczyste. Ale w smaku one nie są typowo słodkie, raczej w kierunku takim kwaskowato-orzeźwiającym.
Jeśli zależy Ci głównie na konsystencji to twarda też jest szara reneta. Owoce powinny dostać mrozu, wtedy robią się słodkie, ale jeśli zbierzesz wcześniej to będą kwaśniejsze w smaku
@moll: może zbierałaś je jak były niedojrzałe i dlatego dobrze smakowały :) szczerze to bardzo się rynkiem jabłek zawiodłem bo od lat słyszałem, że u nas się upawia masę gatunków ale wszystkie do tej pory były zdecydowanie zbyt słodkie, choć sam smak jabłkowy był bardzo dobry
@Northrop_Grumman_X: no nie, zbierałam w sezonie, jak już dojrzały, bo przerabiałam je potem z babcią. Niedojrzałych nie dało się jeść, takie kwaśne xD
łatwiejsze jest robienie zakwasu na żur w dużych słoikach i picie na surowo, tych cytryn to chyba bym musiał zasadzać na hektary :) kiedyś wpierd*** sok z 3-4kg cytryn na 1 posiedzenie
@Northrop_Grumman_X: kurła, drugi raz jestem i nie zauważyłam. Chyba że to chodzi o siły do turlania się z bębnem przed sobą w trzecim trymestrze to może i tak ( ͡°͜ʖ͡°)
Rosną u moich dziadków. Owoce dojrzałe są koloru raczej zielonkawego niż żółte. Miąższ jest biały. Owoce są twarde, soczyste. Ale w smaku one nie są typowo słodkie, raczej w kierunku takim kwaskowato-orzeźwiającym.
Jeśli zależy Ci głównie na konsystencji to twarda też jest szara reneta. Owoce powinny dostać mrozu, wtedy robią się słodkie, ale jeśli zbierzesz wcześniej to będą kwaśniejsze w smaku