Wpis z mikrobloga

@c43amg ale te urządzenia grzejące uzwojeniami działają tak samo, gdy spada temperatura też zaczynają grzać czas. Tutaj różnica jest tylko w tym, że grzałka nie jest dokładana na wierzchu.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@c43amg: głęboko w dokumentacji serwisowej na pewno jest info, ale ja osobiście nie zwracał bym na to uwagi. Przy grzaniu w zimę najważniejsze jest, by urządzenie grzało do -20 na zewnątrz - wtedy na pewno ma elektroniczny zawór rozprężny, a to najważniejsze w tego typu urządzeniach (te grzejące do -15 mają tylko kapilarę - a to obniża COP, zwiększa zużycie prądu i zmniejsza moc jednostki w duże mrozy). Poza tym jeżeli
@Xargo1: Rozkminiam temat bo w zeszłym roku kupiłem Fujitsu które w parametrach ma grzanie do -15, i tak sobie grzałem z powodzeniem. W tym roku chciałem kupić kolejne a tu mi sprzedawca mowi że jak chce tym grzać to powinienem dokupić do tego zestaw do pracy zimą czyli np grzałkę karteru…bo inaczej to mi szybciej padnie spręzarka?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@c43amg: jeżeli będzie będzie ciągle to nie. Ale każde ochłodzenie oleju sprężarki powoduje przyciąganie do niego zimnego czynnika (ochłodzony czynnik się skrapla i miesza z olejem). Po rozruchu czynnik bardzo szybko odparowuje i ciągnie ze sobą olej w układ, przez co w misce olejowej samego oleju jest mało i do tego w postaci piany. Na dłuższą metę nie jest to zdrowe. Ciepły olej na bieżąco podgrzewa czynnik i powoduje jego o