Posiadam obecnie XS Max 64GB (kupiony po premierze, więc swoje lata ma) i ze względu na ciągły niedobór dostępnego miejsca w pamięci oraz mocno zużytą baterię chciałbym wymienić go na nowszy model. Jakimś wielkim power userem nie jestem, głównie przeglądam internet, obejrzę jakieś pierdoły na YT, posłucham czasem muzyki, na wyjazdach strzelę parę fotek i to w zasadzie tyle - obecny telefon do tej pory sprawuje się bardzo dobrze w powyższych czynnościach.
Mój wybór padł na 13/13 Pro (Pro Max niestety definitywnie odpada) i tu pojawia się taka zagadka: czy 13 Pro jest w ogóle warty dopłaty względem zwykłej wersji?
+ więcej ramu: największy jak dla mnie plus biorąc pod uwagę, że chciałbym żeby telefon posłużył mi na kolejne od 3 do 5 lat (najlepiej jak najdłużej :P)
+ ma teleobiektyw: sam nie wiem czy po początkowym "podjaraniu się" nową funkcjonalnością później będę w ogóle z niej korzystał w przyszłości
+ opcja makro: w XS Maxie bardzo denerwuje mnie brak tej funkcji a przydałaby mi się czasem
+ jaśniejszy ekran: nie jest to dla mnie żaden gamechanger, ekran z XS Max w zupełności mi wystarczał
- mniejsza bateria względem zwykłej 13: widząc porównania czasu pracy baterii, mniej więcej na jedno wszystko wychodzi w przypadku 13/13 Pro
Ogólnie z XS Maxa jestem bardzo zadowolony i gdyby nie to, że ma mało pamięci to pewnie wymieniłbym w nim baterię i nawet nie rozważał zmiany na inny model, więc wydawałoby się, że teoretycznie zwykła 13 załatwia sprawę, ale z uwagi na to, że wersja Pro ma więcej tego RAMu, dodatkowy obiektyw i pare podkręconych innych rzeczy zawahałem się i ciągle rozmyślam, różnica to 1200 zł więc nie są to jakieś grosze :(
@mchammer: 13 pro ma też bardziej wystający obiektyw (będzie Ci zawsze nierówno leżał na stole) i jest wg mnie sporo cięższy, najlepiej idź sobie do jakiegoś sklepu i porównaj, ja bym nie brał PRO nawet jakby był w tej samej cenie ;)
@nextofkin: zarówno 13 pro jak i zwykła 13 powinna spokojnie wytrzymać 5 lat, za zaoszczędzoną kasę może lepiej wybrać zwykłą 13 z więcej pamięci, skoro 64 GB Ci mało.
@nextofkin: zapomniałem zawrzeć we wcześniejszym poście, modele 13 i 13 Pro rozważam już tylko w opcji 256GB. Trafne spostrzeżenie z tymi obiektywami, nie zwróciłem na to kompletnie uwagi. Pomacam sobie jutro jeszcze te dwa modele jak gdzieś je spotkam w sklepach i zobaczę jak to w rzeczywistości wygląda
@mchammer: Najważniejsza rzecz pominąłeś, a mianowicie 120 Hz. Wziąłem 13 Pro właściwie tylko dla tego i nie żałuje, bo to jest gamechanger. A trochę większa bateria czy ram tylko dodatkowo na plus
@mchammer: Ja się przesiadałem 2 miesiące temu z 7plus, kupiłem 13 pro i jestem mega zadowolony. Mam raczej filozofię żeby kupić coś dobrego i droższego ale co wystarczy na dłużej, poprzedniego telefonu używałem prawie 5 lat.
RAM to dobry argument patrząc w przyszłość, dziś nie zauważysz różnicy. Bateria jest super, jestem pod wrażeniem. Ekran 120hz sztos, jak się przyzwyczaisz to potem tych starszych się aż dziwnie używa. Zdjęcia jak na
Posiadam obecnie XS Max 64GB (kupiony po premierze, więc swoje lata ma) i ze względu na ciągły niedobór dostępnego miejsca w pamięci oraz mocno zużytą baterię chciałbym wymienić go na nowszy model.
Jakimś wielkim power userem nie jestem, głównie przeglądam internet, obejrzę jakieś pierdoły na YT, posłucham czasem muzyki, na wyjazdach strzelę parę fotek i to w zasadzie tyle - obecny telefon do tej pory sprawuje się bardzo dobrze w powyższych czynnościach.
Mój wybór padł na 13/13 Pro (Pro Max niestety definitywnie odpada) i tu pojawia się taka zagadka: czy 13 Pro jest w ogóle warty dopłaty względem zwykłej wersji?
+ więcej ramu: największy jak dla mnie plus biorąc pod uwagę, że chciałbym żeby telefon posłużył mi na kolejne od 3 do 5 lat (najlepiej jak najdłużej :P)
+ ma teleobiektyw: sam nie wiem czy po początkowym "podjaraniu się" nową funkcjonalnością później będę w ogóle z niej korzystał w przyszłości
+ opcja makro: w XS Maxie bardzo denerwuje mnie brak tej funkcji a przydałaby mi się czasem
+ jaśniejszy ekran: nie jest to dla mnie żaden gamechanger, ekran z XS Max w zupełności mi wystarczał
- mniejsza bateria względem zwykłej 13: widząc porównania czasu pracy baterii, mniej więcej na jedno wszystko wychodzi w przypadku 13/13 Pro
Ogólnie z XS Maxa jestem bardzo zadowolony i gdyby nie to, że ma mało pamięci to pewnie wymieniłbym w nim baterię i nawet nie rozważał zmiany na inny model, więc wydawałoby się, że teoretycznie zwykła 13 załatwia sprawę, ale z uwagi na to, że wersja Pro ma więcej tego RAMu, dodatkowy obiektyw i pare podkręconych innych rzeczy zawahałem się i ciągle rozmyślam, różnica to 1200 zł więc nie są to jakieś grosze :(
#iphone #telefony #apple
Trafne spostrzeżenie z tymi obiektywami, nie zwróciłem na to kompletnie uwagi.
Pomacam sobie jutro jeszcze te dwa modele jak gdzieś je spotkam w sklepach i zobaczę jak to w rzeczywistości wygląda
RAM to dobry argument patrząc w przyszłość, dziś nie zauważysz różnicy. Bateria jest super, jestem pod wrażeniem. Ekran 120hz sztos, jak się przyzwyczaisz to potem tych starszych się aż dziwnie używa. Zdjęcia jak na