Ok. Bardzo dlugo podchodzilem do tego filmu. Wlasnie zaczynam ogladac. Bede pisal swoje uwagi: Motyw magicznych zioł trochę jak dla mnie naciagany. Dla jednych zrodlo halicynogenu, a dla drugich najcenniejsza substancja wszechswiata? No nie wiem - mlody ksiaze i motyw domów o ktorych mowia podczas obwieszczenia cesarza kojarzy mi sie z Harrym Potterem - obwaiam sie ze dalej bedzie motyw jak to nacja pustynnych rednecków stawia sie i walczy z najezdzcami z HiTech cywilizacji.. gdzies juz to bylo (Avatar) No zobaczymy...ogladam dalej.. #diuna
@Aguirre_gniew_brzozy: cywilizacja co opanowała antygrawitacje wciaz bawi sie w woskowe pieczęcie i nie potrafi zrobic miedzygalaktycznej telekonferencji tylko lataja do siebie z obwieszczeniami..hmmm..
@Aguirre_gniew_brzozy: po co walczyc na kosmiczne miecze jak przy takim rozwoju technologii powinni dysponowac bronia , ktora nie potrzebuje zaangażowania walczącego ?
@Aguirre_gniew_brzozy: jakas stara baba dyktuje co ma robic krolewskin syn...jakim cudem ta cywilizacja zaszla tak daleko skoro jest tak zacofana mentalnie i wierzy w gusła..hmm
@Aguirre_gniew_brzozy: hehh.. no i wychodzi sam on.. Wielki Dudziarz z pokładu hipergwiezdnego pojazdu kosmicznego. Jestem fanem sci fi ale ten kontrast uderzyl mnie bardzo. ... Ok lecimy dalej
@Aguirre_gniew_brzozy: ok..ale czym zywia sie te gigantyczne robale ...na taka mase ilosc kilokalorii musi byc gigantyczna , a na pustyni jak to na pustyni czyli pusto.
@Aguirre_gniew_brzozy: kurde...dlaczego zawsze twierdzi sie ze nawet przy wysokim rozwoju spoleczenstwa i mega duzej technologizacji i tak wiodaca role musi odgrywac religia i wierzenia, rytuały i mity. Uwazam, ze wlasnie dzieki technologii w koncu wyzbedziemy sie tego zabobonu
@Aguirre_gniew_brzozy: goscie biegna z szabelkami na hipersoniczne pociski...no niee... Po co #!$%@? sie wręcz skoto dysponuja taka technologia militarna..bez sensu
@Aguirre_gniew_brzozy: Wszystkie Twoje pytania tutaj mają swoje odpowiedzi w książce. Przyprawa to nie magiczne zioło. To lek geriatryczny rozszerzający świadomość. Bawią się w woskowe pieczęcie bo to oficjalny sygnał. No i budowa komputerów jest zakazana. Ta stara baba należy do organizacji, która te gusła szerzy - a przy okazji usiłuje tym światem sterować. I tak dalej. To jest bardzo złożony świat.
Motyw magicznych zioł trochę jak dla mnie naciagany. Dla jednych zrodlo halicynogenu, a dla drugich najcenniejsza substancja wszechswiata? No nie wiem
- mlody ksiaze i motyw domów o ktorych mowia podczas obwieszczenia cesarza kojarzy mi sie z Harrym Potterem
- obwaiam sie ze dalej bedzie motyw jak to nacja pustynnych rednecków stawia sie i walczy z najezdzcami z HiTech cywilizacji.. gdzies juz to bylo (Avatar)
No zobaczymy...ogladam dalej..
#diuna
Jestem fanem sci fi ale ten kontrast uderzyl mnie bardzo.
... Ok lecimy dalej
Uwazam, ze wlasnie dzieki technologii w koncu wyzbedziemy sie tego zabobonu