Wpis z mikrobloga

Mydło ze smalcu nie smierdzi, w zasadzie chyba nie ma tłuszczy z ktorych ktos by nie zrobił mydła- nawet na margarynie z biedronki mozna ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jedynie nie polecam masła, bo szybko jełczeje i później śmierdzi.
Twoje będzie bardzo twardym mydłem, ale jeżeli ma to być tzw gospodarcze ( do prania, sprzątania itp.) to będzie ok. Do mycia rąk i ciała juz nie (ze względu na
@istris: Orientujesz się może jak później przetopić takie mydło? Mydło kokosowe nie chcą zbytnio chłonąć wody, a po dodaniu kwasu ulegają częściowej dekompozycji, uwalniają część tłuszczu. Łatwiej je spienić niż roztopić czy rozpuścić.
@tojestmultikonto: chcesz je przetopić czy rozpuscic? Jak przetopic to najlepiej zetrzec je na tarce i podgrzewac w garnku (tylko po co chcesz je przetopić?) Jak chcesz miec mydli w plynie to lepiej zrobic potasowe ( na KOH a nie NaOH) chociażi tak bedzie ciężko ze wzgledu na brak plynnych tluszczy. Wszystko zalezy od jego zastosowania
@istris: Chciałbym z niego uformować nowe kostki, albo zmieszać kilka różnych rodzajów mydła, kokosowe nie chce się zbytnio rozpuścić, jest gęste jak glina i ciężko je wymieszać, dodawanie wody w zasadzie niczego nie daje jak się zrobi taka gęsta, zbita masa, to nie chce chłonąć wody ani się rozpuścić, po podgrzaniu robi się jeszcze twardsza. Dodanie kwasku pomaga, ale wtedy robi mi się z kolei piana i część mydła zamienia się