#kawa #bushcraft Polecicie jakiś przenośny ekspres do kawy? Chodzi mi o coś w tym stylu co na zdjęciu. Widziałem, ze są na kapsułki i na sypaną, wolałbym na sypaną kawę. Fajnie gdyby można było zrobić więcej niż jedną kawę na jednym ładowaniu.
@FunkyZeit: @roberthaubica: chciałem to brać na wypady na motocyklu, miejsce mam mocno ograniczone+ np na przydrożnym parkingu to chyba słabo z ogniskiem
@mchmjszk: Zobacz sobie aeropress bo to prosta konstrukcja i tez zajmuje mało miejsca. Dobra kawa i wychodzi gites esspreso (mam dodatkową nakładkę). Od lat używam i polecam. Zawsze możesz kupić większą kawiarkę albo drip. Wielkim kawoszem nie jestem ale podobno najważniejsze to dobrze zmielona kawa.
@dawid131: typie, bo tym komentarzu kupiłem wreszcie AP xD wcześniej tylko moka poty i v60. Wczoraj już przelałem invertem 12g Ugandy, 100ml wody o temperaturze 94 st, łącznie 2:20, i wyszedł przyzwoity napar pod latte. ( ͡°͜ʖ͡°) Muszę dopracować recepturę, ale już teraz dziękuję bo zapowiada się obiecująco.
@antek_akrobata: aeropress ma tylko jedną wade że dużo czynników wpływa na końcowy efekt i trudno o powtarzalność ale za te pieniądze jest gites. Kupiłem całej rodzinie na prezenty i wszyscy byli zadowoleni. Po 5 latach uzytkowania jedynie wymieniłem gumowy tłok na końcu i dokupiłem sobie przystawkę do esspreso.
@dawid131: to prawda, jednak w porównaniu z V60 nie robi to na mnie wrażenia. ( ͡°͜ʖ͡°) Tam możesz zalewać od 1 do 5 razy, w różnych odstępach czasu, różną gramaturą wody. O typowych zmiennych (stopień zmielenia, temperatura wody) nawet nie wspomnę bo wiadomo, że to ma gigantyczny wpływ.
Najważniejsze to dążyć do powtarzalności przez dokonywanie pomiarów (czas, waga,
Polecicie jakiś przenośny ekspres do kawy?
Chodzi mi o coś w tym stylu co na zdjęciu.
Widziałem, ze są na kapsułki i na sypaną, wolałbym na sypaną kawę.
Fajnie gdyby można było zrobić więcej niż jedną kawę na jednym ładowaniu.
źródło: comment_1654791020jcMvfHyIjEaEgYjKCgvKF9.jpg
PobierzZawsze możesz kupić większą kawiarkę albo drip.
Wielkim kawoszem nie jestem ale podobno najważniejsze to dobrze zmielona kawa.
@dawid131: typie, bo tym komentarzu kupiłem wreszcie AP xD wcześniej tylko moka poty i v60. Wczoraj już przelałem invertem 12g Ugandy, 100ml wody o temperaturze 94 st, łącznie 2:20, i wyszedł przyzwoity napar pod latte. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Muszę dopracować recepturę, ale już teraz dziękuję bo zapowiada się obiecująco.
Kupiłem całej rodzinie na prezenty i wszyscy byli zadowoleni. Po 5 latach uzytkowania jedynie wymieniłem gumowy tłok na końcu i dokupiłem sobie przystawkę do esspreso.
@dawid131: to prawda, jednak w porównaniu z V60 nie robi to na mnie wrażenia. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tam możesz zalewać od 1 do 5 razy, w różnych odstępach czasu, różną gramaturą wody. O typowych zmiennych (stopień zmielenia, temperatura wody) nawet nie wspomnę bo wiadomo, że to ma gigantyczny wpływ.
Najważniejsze to dążyć do powtarzalności przez dokonywanie pomiarów (czas, waga,
źródło: comment_1655301276x5AfT2F2eOkHVpKPcZafG5.jpg
Pobierz