Wpis z mikrobloga

@komeniusz: Oj nie polecam do tego typu rzeczy standardowych akumulatorków, mają za małą wydajność prądową i nie uciągną Ci silników. Dodatkowo dorzuć to że na tym mostku masz spadek 1,5-2V + to że ma maks. 600mA na kanał (chwilowy do 1,2A)
@komeniusz: i tak niestety będzie gdyż arduino ma ograniczone każde wyjście do 40mA, tak więc zewnętrzne zasilanie dla silników musi być, a co do 2xR3 to dziwne skoro one dają napięcie 2,4V więc przy spadku na mostku nie powinno to w ogóle działać (no chyba że podłączyłeś bezpośrednio pod silnik), tak w ogóle jaką specyfikację mają silniki (zalecane napięcie i prąd zwarciowy/szczytowy) ?
@diwi: r3 podpialem bezposrednio tak jak mówisz. Silniki dzialaja chyba na 3v, po pracy jescze to sprawdze. Jesli jest jak mowisz to problemem musi być zasilanie. Bateria 9v nie spali silnikow?
@komeniusz: Jeśli silniki są na 3V to raczej nie polecałbym odpalania ich na 9V, \ spróbuj sobie szerogowo podłączyć zwykłe baterie paluszki (nie akumulatorki) tak aby mieć 6V (czyli potrzebujesz 4 baterie) i wtedy po wrzuceniu takiego napięcia na mostek przy spadku napięcia w okolicach 1,5-2V powinieneś mieć około 4V i to powinno być ok. Tak jak mówię, akumulatorki nie nadają się do zasilania silników bo mają po prostu zbyt małą
@diwi: Jesteś geniuszem :) Silniczki zasilane 4xR3 zewnętrznie przez mostek hulają aż miło. Próbowałem jeszcze 9V przez stabilizator 5V, ale nie dał rady. Teraz jedyny problem jaki się pojawił, to wał przekładni, który mi wyleciał, coś musiałem źle przykręcić. Tak czy inaczej, dzięki Twojej pomocy robot powinien dzisiaj jeździć.
@diwi: Szkoda, że nie pomyślałem o tym, że na tej przekładni nie wykonam obrotu, oba koła mają terazwspólny wał... Wracając do akumulatorków, Pakiet LiPol Redox 900mAh 20C 2S 7.4V (przy obecnych silniczkach dodałbym stabilizator 5V, mostek zrobi swoje) (+ najtańsza ładowarka bez balansu) na ile jeżdżenia mi wystarczy?
@komeniusz: Musisz zmierzyć multimetrem ile Ci układ pobiera średnio i sobie policzyć :), co do ładowarki musisz mieć balanser przy dwóch celach bo inaczej spalisz sobie dom :)
@komeniusz: Aha i do silników nie używa się stabilizatorów napięcia, bo po pierwsze będzie się grzał przy takich prądach, po drugie będziesz miał na nim stratę, po trzecie wymień silniki na te 6V i idealnie Ci mostek zbije z 7,4V na optymalne napięcie (sam mam dokładnie tak zrobione)
@diwi: Chyba zrobię tak jak mówisz - nowe silniki 6V wpięte bezpośrednio pod koła + akumulatorek LiPol (widziałem jak to wybucha i trochę się boję), tylko teraz ładowarka, taka nie spali mi domu?
Powinna być ok, ale obowiązkowo do LiPo sobie kup takie torby ochronne, one zabezpieczają i w przypadku gdyby coś się stało to jedynie Ci zadymi pomieszczenie, ale nie będzie ognia.

Jeszcze co do ładowarki to musisz potem przy kupowaniu akumulatora zwrócić uwagę na końcówki do ładowania i kupić ewentualne przejściówki. A i ta ładowarka ma stały prąd ładowania więc musisz kupić akumulatory o pojemności większej lub równej 850mAh.

Ja np. mam ładowarke