Wpis z mikrobloga

@ugabugadojaskini: @dzikidzony: @taedh: @zuodziej_czasu: No i tu się nie zgodzę panowie, bo co region we Włoszech, to inne zwyczaje. Gdy byłam na Sycylii zdarzało się, że sos był podawany na makaronie. To samo z pizzą. U nas jak mamy robią na grubym cieście na kilka cm to jest wiocha, polska pizza, a na Sycylii to jest tradycyjna pizza sycylijska podawana w kształcie kwadratów czy prostokątów, na ogromnie grubym
Z czy bez, wymieszane czy nie. Co to za kompleksy mają ludzie jesli chodzi że coś nie jest takie jak powinno. W dupie byliście i ładnie wam w garniturach. Ps. Kto #!$%@? tyle makaronu?
@cocieboli: no i? Sycylijskie spaghetti to normalne spaghetti ale też podają jak piszesz. Może popatrzmy na logikę. Czy makaron ma być zdałniony i bez smaku sosu jak uważa @ugabugadojaskini czy może ma przesiąknąć sosem bo po to jest sos? Jest jakiś anon derp tutaj co je śledzie z ogórkiem i mu dobrze. Czy to dobrze smakuje i ma dobrą teksturę? Nie. Jest carbonara ze śmietaną. Tradycyjne i prawdziwe spaghetti jest wymieszane
@cocieboli: No to głupoty Ci mówili, szczególnie jeśli przyjmiemy, że oryginalna włoska pizza to ta z Neapolu.

Akurat w Polsce ilość mitów na temat kuchni włoskiej jest przepotężna. O ile kiedyś można było to zrozumieć, bo najbliżej co Włoch ludzie byli oglądając zbrodniarza z Wadowic w TV, tak w dzisiejszych czasach to trochę śmieszne.

Kolejny mit – jedzenie makaronu łyżką i widelcem xD