Aktywne Wpisy
Mc_Gnoyek +1385
Mirki, proszę was o pomoc.
Dziś, dosłownie półtorej godziny temu w parku jakiś człowiek podszedł do mnie i spryskał mnie ORAZ MOJE 5 MIESIĘCZNE DZIECKO gazem pieprzowym.
Akcja miała miejsce w parku na Kurdwanowie w Krakowie, ok. godz. 18:45.
Nie wiem tak naprawdę co zaszło, nie wiem czemu, nie umiem tego przetworzyć.
Monitoringu prawdopodobnie brak, policja kazała jechać na komisariat zgłosić, jeśli mi się chce.
Synek został zabrany karetką do szpitala ale
Dziś, dosłownie półtorej godziny temu w parku jakiś człowiek podszedł do mnie i spryskał mnie ORAZ MOJE 5 MIESIĘCZNE DZIECKO gazem pieprzowym.
Akcja miała miejsce w parku na Kurdwanowie w Krakowie, ok. godz. 18:45.
Nie wiem tak naprawdę co zaszło, nie wiem czemu, nie umiem tego przetworzyć.
Monitoringu prawdopodobnie brak, policja kazała jechać na komisariat zgłosić, jeśli mi się chce.
Synek został zabrany karetką do szpitala ale
girldoma +372
Tytuł:
21 lekcji na XXI wiek
Autor:
Yuval Noah Harari
Gatunek:
filozofia, etyka
Ocena: ★★★★☆☆☆☆☆☆
ISBN:
9788308065853
Tłumacz:
Michał Romanek
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Literackie
Liczba stron:
456
Książka opisująca przewidywania, domysły autora na nabliższe kilkanaście/kilkadziesiąt lat świata. Dość szeroko poruszany zakres teamtów od sztucznej inteligancji, socjologię religię, państwowość, ekonomię.
Początek książki jest dość ciekawy. Tematy o sztucznej inteligencji i regulacjach wokoł niej oraz w którym kierunku ustroje państowe mogą pójść były dla mnie ciekawe.
Niestety im dalej w rozdziały tym gorzej. Dalej zaczyna się rozprawianie z religiami i wytykanie części nim niespójności. Ktoś autorowi kiedyś wytkął, że we wcześniejszych publikacjach nic nie czepiaj się żydowskiej religii to zrobi to w tej książce. I nie mam nic do tego samej krytyki, jednak na samym początku książki autor wspomonina, że to książka o przywidywaniach na najbliższą przyszłość. Przy religiach autor nie wychodzi z przesłości w ogólne. Dalej autor zaczyna recenzować filmy sci-fi tj. Ex Machina czy Matrix i opisywać, jak to Matrix powinien się skończyć. Jakbym czytał bloga jakiegoś filmowego recenzenta. Dalej zarzucając autorom sci-fi, że nie trzymają się realiów naukowych bo sci-fi stało się popularne. No właśnie według mnie autorzy sci-fi powinni wykraczać po za znaną nam naukę, łamać nasze wyobrażenia i poruszać wyobraźnie. Chyba autor pomylił dokoment z sci-fi. Kolejny przytyk dotyczy rozdziału o edukacji, którą można streścić jednym zdaniem "Nie wiem jak będzie wyglądać edukcja za 50 lat i nie próbuje tego zgłębiać". Takich przytyków do autora jest sporo.
Po autorze 'Homo Sapiens' spodziewałem się dużo lepszej książki z dającymi do przemyśleń wątkami a dostałem w większości zlepek losowych płytkich tematów podanych bez ładu.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #filozofiabookmeter #etykabookmeter
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★☆☆☆ (6.3 / 10) (6 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-06-01 00:00 tag z historią podsumowań »
W abonamentach: www.legimi.pl
Kategoria książki: reportaż, literatura faktu, prasa
Liczba stron książki: 456
Gatunek książki: książka popularnonaukowa
Ostatnie recenzje tej książki:
1\. 2022-03-15 - Użytkownik satba ocenił na: ★★★★★☆☆☆☆☆ (5.0 / 10) - Wpis »
2\. 2021-07-14
@leuler: zdecydowanie, wygląda na książkę "hej Yuval, na święta chcemy rozbić bank, skrobnij coś tam, pozdro".