Wpis z mikrobloga

Pierwotnie w projekcie budowlanym miałem mieć piec na pellet i EP dla budynku wynosiło 85 kWh/m2/rok. Poszedłem jednak w pompę ciepła i teraz jest dotacja ale EP musi być maksymalnie 65 kWh/m2/rok. Czy projektant który adaptował budynek będzie w stanie to obliczyć i wystawić mi jakieś zaświadczenie czy muszę mieć takie profesjonalne "świadectwo charakterystyki energetycznej"?

#budownictwo #mojecieplo #dofinansowanie
  • 9
  • Odpowiedz
@Jaroslaw_Keller: no właśnie taki mam zamiar żeby jutro zadzwonić ale chciałem już dzisiaj być mądrzejszy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Szukałem też jakichś ofert w internecie na policzenie takiej charakterystyki energetycznej razem ze świadectwem ale rozbieżność cenowa jest spora i są to kwoty od około 200 do 500 zł ale pewnie głównie dlatego że przy sprzedaży budynku to jest potrzebne a ja potrzebuje w zasadzie tylko papierek
  • Odpowiedz
@Uri_: powiem Ci tak: w projekcie miałem ten pellet ale to chyba dla picu nic nie było liczone i po prostu wpisali z czapy 85 kWh/m2/rok żeby łapało się do WT2019. Na stronie projektu (Archon) jest że pellet powinien mieć około 18 kWh/m2/rok bo to jest biomasa i bardzo dobry współczynnik przeliczenia. Dla pompy z tego względu że jest ogrzewaniem na prąd jest dużo wyższy ten współczynnik i musiałem zrobić
  • Odpowiedz
@Rst00: czyli zakończyłeś budowę?
ok. to ja probuje sie dowiedziec jak zaktualizowac charakterystykę
ale chyba to #!$%@?ę, bo sie okaże że mam projekt zamienny skladac, dostać 7k, wydać 3k na formalności to już mi sie nie chce
  • Odpowiedz
@Uri_: tak, ale budynek oddałem do użytkowania po 01.01.2021 r. więc teoretycznie łapie się pod program jeżeli zmieszczę się w limicie.

Nie no, ale chyba nie musisz składać projektu zamiennego a nawet jeśli to jest to prosta sprawa: dostaniesz od projektanta zaktualizowaną charakterystykę i po prostu wysyłasz do urzędu czy tam idziesz osobiście i podmieniasz strony składając jakiś dodatkowy papier. Projektant powinien Ci to przeliczyć za jakąś symboliczną kwotę i
  • Odpowiedz
@Uri_: dostałem już świadectwo energetyczne i na styk się zmieściłem: 61 kWh/m2/rok. Wniosek już złożony, 7k piechotą nie chodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°) Audyt kosztował 150 zł więc tyle co nic
  • Odpowiedz