Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Nie do końca jasne jest dla mnie dawkowanie nawozu, a na stronie producenta podają tylko ilość a nie czas. Na przykładzie P Grow z Qualdropu chciałem podbić PO4 i według ich kalkulatora obliczyło mi że powinienem dodać 0,8ml. Tutaj zaczynają się schody bo nie jest podane czy powinienem dać to raz(np na tydzień), sprawdzić parametry i ewentualnie skorygować, czy podawać tą dawkę codziennie. Dałem pierwszą dawkę, (docelowo chciałem podbić PO4 z 0,1 do 0,5), dzień później zrobiłem test i wynik mam dalej taki sam jak przed dodaniem nawozu. Powtórzyłem dawkę dzień później, znowu dzień przerwy, test i wynik dalej nie chce się podnieść. Może być że moje akwarium jest aż tak zachłanne na fosfor i przetwarza to wszystko w przeciągu jednego dnia? Może to placebo, ale wydaje mi się że rośliny mają się znacznie lepiej odkąd podaję ten nawóz. Do pary sprawdziłem również NO3 i też stoi w miejscu na poziomie 5mg/l. #akwarystyka
  • 4
@XNiemcu: obliczenia dotyczą podniesienia stężenia z jednego poziomu do drugiego dla określonego zbiornika. Nie ma tu żadnej zależności czasowej. Ewentualny spadek stężenia danego "składnika" jest zależny np. od obsady, karmienia, ilości i rodzaju roślin, nawożenia innymi składnikami i nawet braku jakiegos składnika, który limituje wzrost, czy oświetlenia. Wynik, który dostałeś spowoduje podniesienie stężenia do tego co planujesz w momencie dodania nawozu, ale nikt Ci nie powie co dalej.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Taurus85: Doradzisz mi jak to dawkować? Kompletnie tego teraz nie rozumiem, a nie chcę przesadzić. Jeśli podłoże pochłania mi PO4 i w wodzie nie będzie wykrywalne, to skąd poznać że ten stosunek NO3 do PO4 jest poprawny i mogę ograniczyć nawozy?