czy opłaca sie i czy jest w ogole mozliwe dokupienie samego stołu 20x20 i przerobienie crealityy cr10-s4 na stół z #!$%@? 40x40 na coś normalnego typu 20x20? ogarnie sie to softwarem czy hardware spali mi ten 2x mniejszy stolik xD
mam dość czekania wiecznosci aż ten stół sie nagrzeje mam dość ciągłych trudnosci z wyregulowaniem tak wielkiego stołu i tak nigdy w zyciu nie wydrukowałem niczego większego niż 10x10 gdybym chciał drukować na pełnym stole druk trwałby pewnie z tydzien
ale sie dałem zbejtować wielkością tego stołu, nie róbcie tego... #druk3d
@s3mpaaj: gratuluję, w końcu jeden ma godność przyznać, że większy stół to bez sensu. "Kupię se większą drukarkę, co się będe ograniczać, i tak jeszcze nie wiem co będę drukował" a potem zonk że stół wielki to i deformacje wielkie, a problemy jeszcze większe
Co do pomysłu - zmieniasz stolik na mniejszy, i gotowe. (Ew dodajesz izolację od spodu, to się kolejne 2x szybciej grzeje) Zasilanie grzania jest takie samo, termistor
@mc_hammer: nie wiem jeszcze jak będzie z tym stołem bo w cr10-s4 ten stół 40x40 jest zamocowany na dwóch prowadnicach, a na ten standardowej creality gdize stół jest 20x20 stół jest na jednej, ale pewnie po weekendzie zainteresuje się sytuacją ( ͡°͜ʖ͡°)
tia... tylko zeby to mialo sens, to tam z 1kW powinien byc w grzanie dawany... a jak chlopak i tak male rzeczy drukuje, to przynajmniej sobie pokoj ogrzeje :D
@mc_hammer: no wlasnie mi w tej drukarce przeszkadza zbyt duży stół, wydaje mi sie też, ze nie jest idealnie prosty, wolałbym lustro (słyszałem, ze lustro zawsze jest dealnie proste) zamiast szyby, cokolwiek bym nie zrobił to mam wrażenie że na środku stołu mam milimetrowe "wzniesienie".
nie chce jej sprzedawać, grzebałem w niej, wyciągałem płytkę główną, kopałem w tym slocie na karty sd i troche nie wygląda teraz zbyt dobrze, zamiast tego
@s3mpaaj: Jeżeli faktycznie nie chcesz sprzedawać to kup sobie mniejszy stół w jednej z konfiguracji: -płyta ALU, grzałka silikonowa, coś na górę (jakaś PEI czy coś). -gotowy zestaw zamienny w stylu https://www.prusa3d.com/pl/produkt/magnetic-heatbed-mk52-24v-assembly/ a do tego naklejane szkło albo inna powierzchnia (polecam blachę sprężynową z PEI).
Będziesz musiał tylko zmodyfikować karetkę osi Y żeby śruby i sprężyny poziomujące miały rozstaw jak pod mniejszy stół.
@mc_hammer: o to ten stół z którym można użyć tę nakładkę na magnes, dużo youtuberów tego używa, mega wygodne imo, będę z tym kombinował ale pewnie dopiero za miesiąc, zapisuje sobie twój nick, będę cię wołał bo widzę, że coś ogarniasz, mam nadzieje, ze nie będziesz platynowy do tego czasu ( ͡°͜ʖ͡°)
@s3mpaaj: Nie planuje wrzucać nic o zb*żu czy o kos****ucie wiec looz :D
Co do podkładki magnetycznej to mozesz kupić normalny stół (czyli płyta grzewcza zintegrowana w cienkiej blaszce aluminiowej z otworami pod śruby poziomujące) i gotowy zestaw naklejka magnetyczna i blacha sprężynowa. Energetic 3D robi dobre zestawy jak byś pytał.
Tylko nie kupuj podkładki do druku z naklejonym magnesem bo się bedzie wybrzuszać. Magnes koniecznie na stole, a buildplate z
Tak z ciekawości - w jaki sposób wykopki uznające niepodległość Kosowa, a nie uznający republik donbaskich to uzasadniają? #ukraina #pytanie #wojna #rosja
mam dość czekania wiecznosci aż ten stół sie nagrzeje
mam dość ciągłych trudnosci z wyregulowaniem tak wielkiego stołu
i tak nigdy w zyciu nie wydrukowałem niczego większego niż 10x10
gdybym chciał drukować na pełnym stole druk trwałby pewnie z tydzien
ale sie dałem zbejtować wielkością tego stołu, nie róbcie tego...
#druk3d
Co do pomysłu - zmieniasz stolik na mniejszy, i gotowe. (Ew dodajesz izolację od spodu, to się kolejne 2x szybciej grzeje) Zasilanie grzania jest takie samo, termistor
@s3mpaaj:
4x mniejszy :)
i nie, nie spali :)
@mc_hammer:
tia... tylko zeby to mialo sens, to tam z 1kW powinien byc w grzanie dawany... a jak chlopak i tak male rzeczy drukuje, to przynajmniej sobie pokoj ogrzeje :D
@s3mpaaj:
@sylwek2k: a mógłby zrobić komorę pod abs ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@s3mpaaj: protip: stół nie musi być na środku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mc_hammer:
750W to zalecaja do stolu 35x35, a stol 40x40 to jest 30% wiecej :) Wiec wlasnie tak okolo 1kW :)
@sylwek2k: Aaa, faktycznie, nie zauważyłem. No to 1kW albo wzwyż.
@s3mpaaj: a moze po prostu wymienne płyty stołu? Karetka osi Y ta sama, a płytę grzejącą i buildplate dać mniejsze?
nie chce jej sprzedawać, grzebałem w niej, wyciągałem płytkę główną, kopałem w tym slocie na karty sd i troche nie wygląda teraz zbyt dobrze, zamiast tego
-płyta ALU, grzałka silikonowa, coś na górę (jakaś PEI czy coś).
-gotowy zestaw zamienny w stylu https://www.prusa3d.com/pl/produkt/magnetic-heatbed-mk52-24v-assembly/ a do tego naklejane szkło albo inna powierzchnia (polecam blachę sprężynową z PEI).
Będziesz musiał tylko zmodyfikować karetkę osi Y żeby śruby i sprężyny poziomujące miały rozstaw jak pod mniejszy stół.
Co do podkładki magnetycznej to mozesz kupić normalny stół (czyli płyta grzewcza zintegrowana w cienkiej blaszce aluminiowej z otworami pod śruby poziomujące) i gotowy zestaw naklejka magnetyczna i blacha sprężynowa. Energetic 3D robi dobre zestawy jak byś pytał.
Tylko nie kupuj podkładki do druku z naklejonym magnesem bo się bedzie wybrzuszać. Magnes koniecznie na stole, a buildplate z