Wpis z mikrobloga

#ukraina #wojna #rosja
W sumie to współczuję tym rosyjskim żołnierzom, którzy siedzieli w lesie pod Czarnobylem w wykopanych przez siebie okopach. Dostali taką dawkę promieniowania, że nic im nie jest w stanie pomóc. Wielu z nich, nawet nie słyszało katastrofie z 1986. Zero środków ochrony, zero dozymetrów, zero świadomości co im grozi - jakby posiedzieli w tych okopach dłużej, to zostaliby tam na zawsze.
  • 21
  • Odpowiedz
@yosemitesam: jaką dawkę niby dostali? Tam nie ma AŻ takiego promieniowania, pewnie jest to bardziej porównywalne do jarania 3 paczek szlugów dziennie niż do historii rodem z serialu HBO.

Wątpię, też by nie słyszeli o Czarnobylu.
  • Odpowiedz
@Brzychczy: skoro są informacje o co najmniej kilkudziesięciu osobach, które zostały przetransportowani do szpitali z objawami choroby popromiennej, to musieli przyjąć bardzo dużą dawkę promieniowania, wiele razy większą niż Twój przykład z jaraniem szlugów
  • Odpowiedz
@Brzychczy: Czytam komentarze z rosyjskich stron - kopali i siedzieli w okopach kilka tygodni bez zabezpieczenia, teraz ich odwożą do specjalistycznych instytutów. Piszą, że dostali naprawdę dużą dawkę.
Okopywali się w Czerwonym Lesie - najbardziej skażonym miejscu strefy. Zaczęli ich wywozić, kiedy pojawiły się pierwsze oznaki choroby popromiennej, więc musieli naprawdę solidnie przyjąć.
  • Odpowiedz
@yosemitesam: Ja im nie współczuję. Po około 200h w czerwonym lesie masz dawkę śmiertelną i nic już Cie nie uratuje. Jakim trzeba być bezrefleksyjnym bezmózgiem żeby wykonać rozkaz okopania się tam? Czy żołnierz dostając taki rozkaz nie powinien wycelować z broni do dowódcy co go wydaje i po prostu pociągnąć za spust? Przecież to już nawet nie jest mięso armatnie tylko znacznie gorsza śmierć w męczarniach. Nawet jak nie umrzesz od
  • Odpowiedz
@Brzychczy: Oczywiście, że może to był fałszywa informacja, jednakże sugerowanie z góry, że to jest propaganda też nie jest tutaj trafione. Przecież rosyjska strona NIGDY by nie potwierdziła, że wielu żołnierzy przez swoją, a także dowódców niewiedzę i rażącą głupotę teraz będzie umierać w długich męczarniach
  • Odpowiedz
@polzwed: Sugeruję opcję która jest najbardziej prawdopodobna - po pierwsze po co wogóle ktoś w tym miejscu miałby się okopywać? Ten teren jest kontrolowany przez Rosję, walki toczą się dużo bliżej Kijowa. Sami Ukraińcy oddali Czarnobyl bez walki bo wiedzieli że to kiepski pomysł się tam strzelać.

"I think the highest levels recorded in areas are 10μSv/hr based on this https://map.safecast.org/?y=51.392&x=30.056&z=11&l=1&m=2

It would take 500,000 hours to reach an exposure of
  • Odpowiedz
@Mr_Frodo: No, skoro odwieźli ich do Homla na oddział radiologiczny, to jednak nie była mała. A skoro siedzieli w tych okopach od 25 lutego, drugiego dnia operacji i po tylu dniach przewieziono ich od razu do specjalistycznego szpitala z symptomami choroby popromiennej, to chyba w dowództwie zaczęli mieć świadomość co się dzieje.
Napromieniowany sprzęt trafił do bazy pod Biełogrodem
  • Odpowiedz
@Brzychczy: Reuters dostał info od pracowników elektrowni, że Rosjanie sie tam okopują. A prawie miesiac później jest informacja od świadków o przywiezieniu napromieniowanych do Homla. Nie chce mi się zbierać wszystkich informacji z mediów, tłumaczyć na polski i wrzucać na wykop, ale jakoś nie mam wątpliwości co do tego co tam zaszło.
A argumentacja "nie, bo nie" też mnie jakoś w tej sprawie nie przekonuje.
Napromieniowany sprzęt trafił do Bazy pod
  • Odpowiedz
ale jakoś nie mam wątpliwości co do tego co tam zaszło

@yosemitesam: no dobra, ale przynajmniej nie powołuj się na Reutersa, który sam twierdzi, że nie wiadomo. To już lepiej jak zostaniesz przy powoływaniu się na komentarze z rosyjskich stron albo na informacje które masz ale nie chce Ci się ich wrzucać. Wtedy wykopkom łatwiej będzie ocenić ile jest to warte.
  • Odpowiedz