Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 10
Właśnie odbyłem swoją pierwszą powrotną podróż z #uk #anglia do Polski samochodem. Jako, że wciąż korona mocno kilka szczegółów dla tych co niebawem się wybierają tunelem:

- tunel sam w sobie bez problemów i wielkich kolejek, przed wyjazdem trzeba wypełnić API dla każdego z pasażerów w tym załączyć certyfikat szczepienia i jakąś deklarację dla francuskich władz o covidzie, nic specjalnego. Druk wydrukować ze strony tunelu, podpisać zeskanować załączyć na stronie i wsio.
- we Francji na dzien wyjazdu czyli 14. Marca osoba w pełni zaszczepiona (3 dawki i ostatnia nie wcześniej niż 9 miesięcy temu) bez testów, inaczej trzeba negatywny test antygen lub pcr do 24h przed przekroczeniem granicy
- przejazd do PL - poza tunelem żadnych kontroli na granicach z którymkolwiek z krajów, a jechalem przez Francję, Belgię, Holandię i Niemcy
- przejazd z Polski- granica byla zablokowana do kontroli w Niemczech i we Francji ale brali wyrywkowo do kontroli i na zadnej nas nie zatrzymali tylko od razu puścili
- paliwo najtańsze na trasie w Polsce ok 7.2zł za litr diesla i w Belgii około 1.7 euro za diesla na autostradzie
- paliwo najdrożej tankowalem w Niemczech około 2.5 euro za litr ale tylko aby sie dotoczyć do któregoś z w/w krajów
- w drodze do Francji puścili auto przez rentgen ale Polak sie zajarał ze Polacy jadą i nawijał o wszystkim tylko nie o kontroli xD
- w droge powrotną zero kontroli zawartości auta, jechalem o 23 tunelem. A wartość rzeczy na pace zdecydowanie przekraczala wartość dopuszczalną bez oclenia.

Tl;dr kontrole covidowe tylko w tunelu, żadnych problemów z cłem miedzy uk i eu.
  • 22
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@majFriend: uk nie gb, gb nie uwzglednia Polnocnej Irlandii i stwierdzili ze to dyskryminacja ( ͡ ͜ʖ ͡) w halfords dostaniesz za dyche z naklejkami na lampy.

Co do ubezp to wynajmowalem auto na podroz wiec tutaj nie pomoge ale np jak mam ubezp z avivy swojego auta to podroze po ue normalnie bez zglaszania. Sprawdź u swojego
  • Odpowiedz
@adriano30: dzięki bardzo ;) z ubezpieczeniem u mnie tez nie powinno być problemu bo w dodatkowych dokumentach jest napisane ze mogę podróżować do 90 dni po Europie alenigdy nie zaszkodzi zapytać dla pewności ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz