Żałosny szantaż emocjonalny, ale nawet on nie przykryje problemów, które są przed nami i przede wszystkim tego, że istnieje pewien porządek pomagania bliźnim - najpierw rodzina, dalej sąsiedzi, następnie rodacy i dopiero potem obcy.
xD
Mam nadzieje, ze jak kiedyś będziesz potrzebował pomocy to spotkasz ludzi tylko o podobnym swiatopogladzie jak twój
@NuncjuszPapieski Rozumiem, że Ty najpierw pomógłbyś Wani z Charkowa, a nie np. swojej sąsiadce, ale nie wszyscy podzielają ten "altruistyczny" światopogląd.
Rozumiem, że Ty najpierw pomógłbyś Wani z Charkowa, a nie np. swojej sąsiadce, ale nie wszyscy podzielają ten "altruistyczny" światopogląd.
Ale co to w ogóle za wartościowanie z dupy xD czy na moja sąsiadkę spadają bomby i musi gdzieś wyjechać za granice z jedna reklamówka rzeczy, żeby potem spać na jakiejś sali gimnastycznej?
Mam nadzieje, ze chociaż Ci płaca za to, a nie ze po prostu jesteś taki ograniczony
@Robert542 @NuncjuszPapieski Ogarnęliście przez 3 tygodnie, że to Ukraina jest w stanie wojny z Rosją, a nie Polska? Nasze interesy nie są w 100% zbieżne - Ukrom zależy na militarnym wciągnięciu całego świata w ich konflikt i wyciągnięciu jak największej pomocy od Zachodu, natomiast POLSKIM interesem jest unikanie szabelkizmu i zgrywania jedynego sprawiedliwego. Zastanówcie się chociaż przez chwilę nad długofalowymi skutkami tego, co wyczyniają teraz polskie władze i samorządy.
@NuncjuszPapieski Potrafisz wydalić z siebie coś więcej? A może uważasz, że dla honoru warto zaryzykować zrobienie Mariupola np. w Białymstoku czy Lublinie? Bo chyba nie będziemy polemizować z tym, co mówili szef NATO czy Rady Europejskiej, że udział sojuszu w wojnie ukraińskiej przerodziłby się w konflikt światowy (czego jedną z pierwszych ofiar jak zawsze zostałaby Polska).
Zastanówcie się chociaż przez chwilę nad długofalowymi skutkami tego, co wyczyniają teraz polskie władze i samorządy.
@softparadise: przecież dla naszych problemów demograficznych taki napływ młodych ludzi z dziećmi to wręcz dar z nieba. Nie mam pojęcia o jakich skutkach długofalowych mówisz w kontekście uchodźców
Bo chyba nie będziemy polemizować z tym, co mówili szef NATO czy Rady Europejskiej, że udział sojuszu w wojnie ukraińskiej przerodziłby się w konflikt światowy (czego
@pawel_187 Młodych kobiet z dziećmi i starców, chciałeś napisać.
Jakich skutkach? Pomoc tym ludziom i benefity (jak np. niezrozumiałe zwalnianie wszystkich Ukraińców z opłat za studia - nawet tych, którzy mieszkali tu od dawna) kosztuje, a jesteśmy teraz po dwóch latach tzw. pandemii i kilku lockdownach. Oprócz tego jest jeszcze kwestia etniczna - jak myślisz, czy przyjazd kilku milionów obcych do homogenicznego dotychczas społeczeństwa obędzie się bez napięć? Pal licho, że
@softparadise: kobiety będą pracować przecież, sprowadza mężów lub znajda tutaj. Życie z zasiłków to margines społeczeństwa. Dzieci się wykształca i też beda musiały pracować i płacić podatki. Dla państwa to bardzo korzystne
Pomoc tym ludziom i benefity (jak np. niezrozumiałe zwalnianie wszystkich Ukraińców z opłat za studia - nawet tych, którzy mieszkali tu od dawna) kosztuje, a jesteśmy teraz po dwóch latach tzw. pandemii i kilku
@pawel_187 Tego nie wiemy, nie znamy jeszcze wszystkich skutków tej wojny. Póki co fakty są takie, że w miejsce młodych mężczyzn przyjeżdżają matki z dziećmi (kalekimi również). To będą efekty długofalowe, bo będziemy w najbliższym czasie tylko biednieć, a budowanie raju socjalnego dla Ukraińców wyłącznie to spotęguje. Teraz będzie ich jeszcze więcej, nie wiem jak Ty, ale ja bardzo cenię sobie ideę państwa narodowego i wewnętrzny spokój, jaki ono zapewnia. Nie
xD
Mam nadzieje, ze jak kiedyś będziesz potrzebował pomocy to spotkasz ludzi tylko o podobnym swiatopogladzie jak twój
Ale co to w ogóle za wartościowanie z dupy xD czy na moja sąsiadkę spadają bomby i musi gdzieś wyjechać za granice z jedna reklamówka rzeczy, żeby potem spać na jakiejś sali gimnastycznej?
Mam nadzieje, ze chociaż Ci płaca za to, a nie ze po prostu jesteś taki ograniczony
@NuncjuszPapieski Ogarnęliście przez 3 tygodnie, że to Ukraina jest w stanie wojny z Rosją, a nie Polska? Nasze interesy nie są w 100% zbieżne - Ukrom zależy na militarnym wciągnięciu całego świata w ich konflikt i wyciągnięciu jak największej pomocy od Zachodu, natomiast POLSKIM interesem jest unikanie szabelkizmu i zgrywania jedynego sprawiedliwego. Zastanówcie się chociaż przez chwilę nad długofalowymi skutkami tego, co wyczyniają teraz polskie władze i samorządy.
Dobra, teraz to soczyście powiało onucą.
@softparadise: przecież dla naszych problemów demograficznych taki napływ młodych ludzi z dziećmi to wręcz dar z nieba. Nie mam pojęcia o jakich skutkach długofalowych mówisz w kontekście uchodźców
Jakich skutkach? Pomoc tym ludziom i benefity (jak np. niezrozumiałe zwalnianie wszystkich Ukraińców z opłat za studia - nawet tych, którzy mieszkali tu od dawna) kosztuje, a jesteśmy teraz po dwóch latach tzw. pandemii i kilku lockdownach. Oprócz tego jest jeszcze kwestia etniczna - jak myślisz, czy przyjazd kilku milionów obcych do homogenicznego dotychczas społeczeństwa obędzie się bez napięć? Pal licho, że
#pepper ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@softparadise: kobiety będą pracować przecież, sprowadza mężów lub znajda tutaj. Życie z zasiłków to margines społeczeństwa. Dzieci się wykształca i też beda musiały pracować i płacić podatki. Dla państwa to bardzo korzystne
To będą efekty długofalowe, bo będziemy w najbliższym czasie tylko biednieć, a budowanie raju socjalnego dla Ukraińców wyłącznie to spotęguje.
Teraz będzie ich jeszcze więcej, nie wiem jak Ty, ale ja bardzo cenię sobie ideę państwa narodowego i wewnętrzny spokój, jaki ono zapewnia. Nie
@pawel_187: To policz jeszcze ile emerytów przyjechało i jak my ich utrzymamy