Wpis z mikrobloga

Cześć,
szukam laptopa ogólnie do internetu/multimediów i grania w gry takie jak Sims 4. Laptop najlepiej żeby był w miarę dobrze wykonany, rozmiar może być 15.6, fajnie jakby matryca miała dobre pokrycie barw i aby posiadał system. Miło by również było gdyby kultura pracy była na niezłym poziomie (by nie wył jak opętany podczas grania w simsy) no i może względnie dobry czas pracy na baterii. Laptop miałby zastąpić wysłużonego już alienware m14x i mimo wszystko chciałbym żeby wytrzymał jak najdłużej (alienware ma już bliżej 10 lat i fajnie by było jakby chociaż połowę tego czasu przetrzymał, ale im więcej tym lepiej :D). Jeśłi chodzi o budżet to zakładałem do 4000 zł, oczywiście z możliwością lekkiego nagięcia (jeśli faktycznie byłoby warto).
Z góry dzięki
#laptopy
  • 6
@trawel hej. Dwa lata temu sobie kupiłam laptop gamingowy do simsow 4 marki Asus. Polecam popatrzeć w tym kierunku. Nie wyje chyba, że ustawie super moc wiatraka jak się zagrzeje ale raczej z tego nie korzystam. Gra się płynnie (mam prawie wszystkie części Simsów oryginalne) bardzo ładna grafika. Szybko się wczytuję.
@trawel ja to bym wziął thinkpada w uzywce za max połowę tej ceny. W robocie mamy thinkpadów bodajże 11, łazimy z tym po deszczu, po autach, nonstop w ruchu (warsztat) i zero problematyki, szczerze polecam. Najsilniejszy jaki mamy to lenovo t550, wystarczy na lata.
@trzyakordy: prawdę mówiąc to myślałem o nowym sprzęcie i to że ma być wytrzymały to nie znaczy od razu że zależy mi na pancernych konstrukcjach. Ten Alienware też nie jest pancerną konstrukcją, a jednak wytrzymał te 10 lat. Głównie zależy mi na dobrych zawiasach, żeby nie okazało się że po 3 latach są na tyle luźne że ekran lata albo sam opada (albo po prostu zawiasy popękały).
@trawel prywatnie w domu korzystam z takiego zabytka jak ThinkPad t60, mam go 7 rok, a jak go kupowałem to wnioskujac z parametrów miał już drugie tyle. Na robocie mamy zarówno stare jak i nowe lapki, ale bez kitu na 11 sztuk IBM/Lenovo (same ThinkPady od t40 do t550) nie było ani jednej awarii odkąd je mamy, a najstarsze to służą już po 10 lat.
@trzyakordy: jasne, tylko chodzi mi bardziej o to że obecny laptop ma już 10 lat i jednak wolałbym wziąć coś co na start będzie nowe, a nie miało już 5 lat i w praktyce różnica między moim starym laptopem a tym będzie znikoma
Inna sprawa jest taka że jak dobrze pamiętam to thinkpady nie miały dobrych matryc (pokrycie barw), bo ich przeznaczenie tego nie wymagało