Aktywne Wpisy
njdnsjdnjs +16
oglądaliście bajkę papirus
Ostatnio powtórzyłem sobie wszystkie części "Obcego", wraz z "Prometeuszem".
Obejrzałem też "Obcy:Przymierze"; Tej części nie oglądałem. No i nie zawiodłem się, aczkolwiek nie ma szału w porównaniu z poprzednimi częściami.
Potem wziąłem się za dwie części "Alien vs Predator".
Jedynka to klasyka, ale dwójka była słaba. Pamiętam że miałem kiedyś taką kopię drugiej części, że nic nie było prawie widać na ekranie,
no ale okazało się że niewiele straciłem.
Teraz zastanawiam się
Obejrzałem też "Obcy:Przymierze"; Tej części nie oglądałem. No i nie zawiodłem się, aczkolwiek nie ma szału w porównaniu z poprzednimi częściami.
Potem wziąłem się za dwie części "Alien vs Predator".
Jedynka to klasyka, ale dwójka była słaba. Pamiętam że miałem kiedyś taką kopię drugiej części, że nic nie było prawie widać na ekranie,
no ale okazało się że niewiele straciłem.
Teraz zastanawiam się
1.Ser Epoisses AOP uważany za najlepszy ser na świecie którym zajadał się sam Napoleon. Przyszedł opakowany w pudełeczku, dodatkowo owinięty folią a cała paczka była w styropianie. A i tak dało się go wyczuć ( ͡° ͜ʖ ͡°) I przyznam wam że faktycznie to jeden z lepszych serów jakie jadłem.
2.3 Na prawo od Epoisses mamy rolady francuskie Le Roule jedna z ananasem druga z żurawiną. Fajnie komponują się na krakersie.
4.5 Poniżej Epoisses sekcja serów niemieckich. Po lewej stronie Cambozola po prawej Rougette obydwa bardzo podobne do siebie. Raczej delikatne w smaku.
6. Ser Henri Willig (Polder) z chili - faktycznie pikantny ser twardy.
7.Fourme d’Ambert - półtwardy francuski ser z niebieską pleśnią.
8.Ser Maxi Cados au Calvados - Chciałem go spróbować bo skórka tego sera jest posypana tartą bułką maczaną w Calvados (wypalanym i destylowanym cydrze). I zdecydowanie to czuć. Jest gorzki i pozostawia duży posmak jak by "przeterminowanego" sera. Zdecydowanie smakuje mi najmniej.
9.Ser Landle Mostkase jabłkowo - gruszkowy - Austryjacki ser z krowiego mleka nacieranym ekstraktem z gruszek i jabłek. Szczerze to nic ciekawego.
10. Klasyczny Camembert
W prawym górnym rogu konfitura do sera Camembert z morelą kminkiem. Dodatkowo salami, kiełbaski chorizo, truskawki, winogrono jasne/ciemne, papryka nadziewana serem(bo czym innym xD) krakersy i bagietka. A to wszystko popijam półwytrawnym dekilatnym Boschendal Le Bouquet z RPA.
#jedzzwykopem #jedzenie #foodporn #obiad
(。◕‿‿◕。)
BTW Epoisses można dostać w większości dużych francuskich hiperow typu Auchan czy Carrefour, przynajmniej w Wwa i Trójmieście. W ogóle jeżeli chodzi o wybór serów to Auchan ma niezłą półkę. Ale tylko te największe hipery.
(づ•﹏•)づ Oczywiście z tą tacką i winkiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)