Rozmawiam sobie dzisiaj z niepracującą samotną sąsiadką z bombelkami różnego pochodzenia, a raczej wysł#!$%@? jej pretensji:
Pewnie! Niech debile pomagają Ukraińcom, a oni prace zabiorą, a i do lekarza się nie dostaniesz! I wszystko za nasze! Niech włączą mózgi!!!! Co to nasi pomocy nie potrzebują!!? Ja też chcę mieszkanie za darmo, a jakoś marne zapomogi tylko z mopsu dostaję. Przez nich pewnie i to się skończy.
Zagotowała mnie, ale pozwoliłem sobie rzucić kulturalną odpowiedz: "ale taki pracujący legalnie Ukrainiec tak naprawdę pomoże się pani rodzinie utrzymać, a nie odwrotnie. Przecież składki odprowadzi, podatki zapłaci, a to stąd się te pieniądze biorą, na NFZ tak samo jak Polak będzie miał z wypłaty potrącone. Tylko dajmy im czas, nawet 3 tygodnie nie minęły od początku wojny."
I co otrzymałem w odpowiedzi? Że jestem bezczelny, a tak w ogóle to Ukraińce kiedyś nasze dzieci na pal nabijały.
Ja nie żyję w różowej bańce, wiem, że ekonomicznie wszyscy odczujemy mocno to, co się dzieje. Nie narzucam też nikomu miłosiernego podejścia, możesz być obojętny na wojnę, możesz być nawet nacjonalistą albo rasistą - Twoja sprawa.
Ale kur.. nie mogę po prostu zdzierżyć, gdy kwiat polskiego pasożytnictwa wytyka komukolwiek otrzymane pieniądze/pomoc. Pomijam już oczywiste kwestie, czyli powód, którym jest ucieczka, żeby przeżyć, a nie rozmnażanie bez opamiętania i bez warunków.
Złodziej zawsze najgłośniej krzyczy, że go okradają. Dobrze wie, że jeżeli pieniądze zrabowane polakom trzeba będzie przeznaczać na uchodźców, to lokalnym posożytom przypadnie mniejsza część tortu.
- Kradno nam prace! - A gdzie Pani pracuje? - Nie pracuje bo wychowuje bombelki przecież! - A wcześniej gdzie Pani pracowała? - No miałam praktyki w zawodówce, a potem to rodziłam bombelki!
@sa-ulllaaa: Na pewno fala uchodźców to nic dobrego i kłopoty przez to będą. Ale tych ludzi zwyczajnie trzeba przyjąć i jakoś im pomóc. Oni naprawdę by tu nie chcieli przyjeżdżać i być na czyjejś łasce w obcym kraju, mieszkaniu, bez znajomości języka często. Ukraina walczy w pewnym sensie i za nas, trzeba to zrozumieć. Jestem skłonny przemęczyć się dłuższy czas z drogim paliwem, problemami społecznymi spowodowanymi przez uchodźców, chociażby nawet po
@sa-ulllaaa na fejsie to samo: największe pretensje o pomoc Ukraińcom mają ludzie z wpisami typu "szlachta nie pracuje" xD Jedna ameba została zablokowana bo mnie zwyzywała jak napisałam, żeby może poszla do pracy xD
Jedna ameba została zablokowana bo mnie zwyzywała jak napisałam, żeby może poszla do pracy xD
@krave: W końcu te pasożyty może poczują to co ja czuję oglądając pasek płacowy. Wolałbym żeby ta kasa poszła na pomoc uchodźcom niż na to polskie pasożytnictwo.
Ten aktor i postać Ghula wg mnie nosił cały serial na barkach. Całość jest bardzo dobra ale jak pojawia się Goggins na ekranie, to zaczyna być jeszcze lepiej. #fallout #seriale
Pewnie! Niech debile pomagają Ukraińcom, a oni prace zabiorą, a i do lekarza się nie dostaniesz! I wszystko za nasze! Niech włączą mózgi!!!! Co to nasi pomocy nie potrzebują!!? Ja też chcę mieszkanie za darmo, a jakoś marne zapomogi tylko z mopsu dostaję. Przez nich pewnie i to się skończy.
Zagotowała mnie, ale pozwoliłem sobie rzucić kulturalną odpowiedz: "ale taki pracujący legalnie Ukrainiec tak naprawdę pomoże się pani rodzinie utrzymać, a nie odwrotnie. Przecież składki odprowadzi, podatki zapłaci, a to stąd się te pieniądze biorą, na NFZ tak samo jak Polak będzie miał z wypłaty potrącone. Tylko dajmy im czas, nawet 3 tygodnie nie minęły od początku wojny."
I co otrzymałem w odpowiedzi? Że jestem bezczelny, a tak w ogóle to Ukraińce kiedyś nasze dzieci na pal nabijały.
Ja nie żyję w różowej bańce, wiem, że ekonomicznie wszyscy odczujemy mocno to, co się dzieje. Nie narzucam też nikomu miłosiernego podejścia, możesz być obojętny na wojnę, możesz być nawet nacjonalistą albo rasistą - Twoja sprawa.
Ale kur.. nie mogę po prostu zdzierżyć, gdy kwiat polskiego pasożytnictwa wytyka komukolwiek otrzymane pieniądze/pomoc. Pomijam już oczywiste kwestie, czyli powód, którym jest ucieczka, żeby przeżyć, a nie rozmnażanie bez opamiętania i bez warunków.
#wojna #ukraina #patologiazewsi #madki
@sa-ulllaaa: Niech prześle koordynaty chałupy rosyjskim siłom powietrznym,.
- Kradno nam prace!
- A gdzie Pani pracuje?
- Nie pracuje bo wychowuje bombelki przecież!
- A wcześniej gdzie Pani pracowała?
- No miałam praktyki w zawodówce, a potem to rodziłam bombelki!
Ukraina walczy w pewnym sensie i za nas, trzeba to zrozumieć. Jestem skłonny przemęczyć się dłuższy czas z drogim paliwem, problemami społecznymi spowodowanymi przez uchodźców, chociażby nawet po
Jedna ameba została zablokowana bo mnie zwyzywała jak napisałam, żeby może poszla do pracy xD
@JPRW: To nic nie da. Rakieta i tak spadnie na szpital.
@krave: W końcu te pasożyty może poczują to co ja czuję oglądając pasek płacowy. Wolałbym żeby ta kasa poszła na pomoc uchodźcom niż na to polskie pasożytnictwo.