Wpis z mikrobloga

Jak ktoś chce (na własną odpowiedzialność) zanurzyć się w szambo rosyjskiego przekazu, to polecam hasztagi своихнебросаем, мывместе albo zамир na #instagram.

Modelowy odbiorca jest dumny ze swoich chłopaków, oni tam urządzają jakieś festyny miejskie z motywem wsparcia żołnierzy, influencerki strzelajką fotki z rodzinką deklarując wsparcie dla wybijania ludzi pod płaszczykiem patriotycznego święta, no i co chyba najgorsze – urządzają naprawdę młodym dzieciom apele w szkołach albo konkursy rysunkowe z tymi ich hasłami „za pokój”, „swoich nie zostawiamy” itd. To jest wdrukowywane do jaźni od najmłodszych lat.

Dla nas abstrakcja, ale tam wiele ludzi pewnie jest tak zabetonowanych.

Kampania ma też swoje logo, które pozwoliłem sobie nieco podrasować, tak by bardziej odzwierciedlało jej faktyczne cele.

Koniec końców myślę że nie ma sensu z nimi walczyć, oni nie dopuszczą innej myśli. Zbawcy świata w II WŚ, teraz se znaleźli rzekomych nazistów, ha tfu na te kremlowskie pały.

Cieszy mnie natomiast, że jest mnóstwo kont protestujących, np. (at)fem(underscore)antiwar(underscore)resistance i im należy się ogromny szacunek.

#ukraina #rosja #wojna
Pobierz
źródło: comment_16467629916t8Xs6tZb4CE72aylmLv5s.jpg
  • 5