Wpis z mikrobloga

tu jest bardzo dużo optymistów XDD taktyka wojskowa nie polega na rzuceniu wszystkich sił od razu, nie mówię że Rosja jakoś super radzi sobie w tej wojnie ale obiektywnie ma przewagę i będzie ją powoli realizować, dla mnie już od początku obliczenia amerykanów że Ukraina wytrzyma 5 dni były niedorzeczne wytrzyma o wiele dłużej ale to że udało sie powstrzymać raz atak na Kijów nie oznacza że Rosjanie przegrywają xddd MOIM ZDANIEM to że front wschodni sie nie porusza nie oznacza że to dlatego że Ukraina sobie jakoś super radzi po prostu najpierw Rosja chce połączyć Front południowy z Północnym i sparaliżować kraj rozwaleniem na dwie części dopiero wtedy ruszy na wschód na pełnej #!$%@?(oczywiście to nie znaczy że jej sie to uda ale moim zdaniem taki mają plan) co wy nie wiecie jak to sie robi w Hearts of Iron 4? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ukraina #wojna #rosja
morgiel - tu jest bardzo dużo optymistów XDD taktyka wojskowa nie polega na rzuceniu ...

źródło: comment_1645892800nCESY5sOzyRTR5lCK2ijEm.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
@morgiel: Ma przewagę, ale to co obecnie robią trudno nazwać sztuką wojenną.
Co do Kijowa, to Ukraińcy właśnie otoczyli siły które go szturmowały i odcięli na wysokości wioski Sukachi
  • Odpowiedz
@morgiel: Rosja już wchodzi od południa, Ukraina nie ma szans pokryć całego frontu tyloma ludźmi, tym bardziej, że kacapy mają wszędzie wojsko rozstawione na tyłach i nie wiadomo gdzie uderzą.
  • Odpowiedz
@morgiel: zgadza się, że konflikt trwa. Jednak należy zauważyć, że każdy przeciągający się dzień konfliktu to każdy dzień na niekorzyść Rosji. Morale na Ukrainie rośnie, poczucie heroizmu i patritoyzmu rośnie, opinia społeczna całej europy coraz bardziej ciśnie itp. Im dłuższy konflikt, tym gorzej dla Ruskich.
  • Odpowiedz
@morgiel: >taktyka wojskowa nie polega na rzuceniu wszystkich sił od razu, nie mówię że Rosja jakoś super radzi sobie w tej wojnie ale obiektywnie ma przewagę i będzie ją powoli realizować
To po co te 2 desanty obok Kijowa? To co oni zrobili to Blitzkrieg, który się nie powiódł.

chce połączyć Front południowy z Północnym

??????

Tak szczerze w jednym masz racje, nie ma powodów to przesadnego optymizmu, ale też
  • Odpowiedz
@init5: chodzi mi o to co na obrazku pokazują strzałki atak z Krymu(front południowy) pójdzie przez środek Ukrainy do ataku który zaczął się na lotnisku Homel i połączy sie z nim w "środku" Ukrainy odcinając korytarzem Ukraine wschodnią i zachodnią
  • Odpowiedz
@morgiel: Nie no co ty, wtedy narażają się na okrążenie przez wojska ukraińskie. Zresztą Ukraina tracąc Południe nie będzie dalej siedzieć przy Donbasie. Rosjanie muszą atakować Charków, Kijów i Mariupol. Kiedy Kijów upadnie, niestety chyba będzie koniec.
  • Odpowiedz
@morgiel: Kacapy się zesrają. Uderzyli niedorzecznie małymi siłami i w dodatku rozciągniętymi na wielkiej długości frontach. Dostaną #!$%@? i tyle będzie z tej wojenki. Jeśli chcieli wygrać to gładko, to powinni rzucić z 800 tysięcy żołnierzy, a tyle nie są w stanie wystawić, bo zostaną z gołą dupą i każdy będzie mógł wejść do nich bez pukania.
  • Odpowiedz
@FlimboQuest: czemu uważasz że Rosjanie nie radzą sobie fatalnie w mobilności i zaskoczeniu? poza tym wiesz że USA zajęcie Iraku zajęło 3 tygodnie nie? ja wiem o słynnej autostradzie ale tam zajęcie kraju to też nie była kwestia dni, to że Rosjanie dostali dość dotkliwe straty i zostali z kilka razy wypchnięci to nie znaczy że radzą sobie fatalnie na pewno sie z tym liczyli(i tak swoją drogą porównywanie Iraku
  • Odpowiedz
@init5: o tym nie pomyślałem ale może liczą też na to że po upadku Kijowa i rozbiciu na dwie części Ukraina nie będzie już miała siły operacyjnej by ich okrążyć
  • Odpowiedz