Wpis z mikrobloga

Potrzebuję pomocy Mirki!
Wiatr pokiereszował antenę u mojej mamy więc postanowiłem ją wymienić + dać nowy konwerter.
Po podłączeniu anteny chciałem ustawić ją przy użyciu Signal Findera, który jest w Hyperion 7.1.
Niestety nie widzi mi nic... Patrzy mniej-więcej w dobrą stronę ale sygnał 0%. Sprawdzałem różne transpondery i nic. Auto-scan też nic nie znajduję (°°
Ustawienia Tunera A i B mam takie same:
Typ: single
Satelita: Hotbird 13.E
(nie pamiętam nazwy tego properatasa): no
support legacy signal: no

Czy macie może pomysły jak sprawdzić co jest nie tak i jak to dalej ruszyć?

dekoder: zgemma h9s.2
soft: Hyperion 7.1

#cccam #oscam #enigma2 #zgemma
  • 17
@sprayy:

(nie pamiętam nazwy tego properatasa): no

To pewnie DiSEqC :)

Patrzy mniej-więcej w dobrą stronę ale sygnał 0%.

Musi "patrzeć" dokładnie - wystarczy parę centymetrów, by nie mieć sygnału.

Czy macie może pomysły jak sprawdzić co jest nie tak i jak to dalej ruszyć?

Jeśli uważasz, że czasza ustawiona jest poprawnie to upewnij się jeszcze, że masz dobrze ustawiony skręt konwertera.
@mp107:

Musi "patrzeć" dokładnie - wystarczy parę centymetrów, by nie mieć sygnału.

Kręcę czaszą w każdej osi i sygnał nawet nie drgnie. Tym sposobem wiele razy ustawiałem antenę i zawsze jakoś się udawało ^^

Jeśli uważasz, że czasza ustawiona jest poprawnie to upewnij się jeszcze, że masz dobrze ustawiony skręt konwertera.

tzn? na czaszy i konwerterze mam ustawione na 0, tak jak miałem wcześniej.
> Jeśli uważasz, że czasza ustawiona jest poprawnie to upewnij się jeszcze, że masz dobrze ustawiony skręt konwertera.

tzn? na czaszy i konwerterze mam ustawione na 0, tak jak miałem wcześniej.

@sprayy: Musisz zamontować konwerter nieco pod kątem, nie równo w pozycji 0. Dokładny kąt zależy od lokalizacji, w której montujesz antenę) i możesz go obliczyć przy pomocy dostępnych w sieci kalkulatorów, np. http://jp.pum.edu.pl/satel/az/index.html
https://pl.canalplus.com/pomoc/wartosci-katow-potrzebnych-do-ustawienia-anteny
mp107 - > > Jeśli uważasz, że czasza ustawiona jest poprawnie to upewnij się jeszcze,...

źródło: comment_1645293911eozwH2HieVjkH8nSlCPEcl.jpg

Pobierz
I dołączam się do pytania poprzednika…

jaki konwerter

… a ściślej - Jaki typ konwertera? - bo przy konwerterze typu Unicable masz nieco więcej parametrów do ustawienia w tunerze.
@Avil: +-31 wg tego co jest na uchwycie
źle się wyraziłem z tą czaszą. Chodzi mi o to że konwerter na uchwycie miał 0 stopni. Ustawiłem na +- 4.9 i niestety nic nie dało. Jutro będę miał miernik sygnału i wrócę do walki
A jak to się ma do zeza, gdzie kąt dwóch reflektorów jest zależny od siebie?

@radziuxd: Tak jak przy pojedynczym konwerterze, tak też w zezie kąt skrętu konwertera ma znaczenie.

Choć ja nie mierzyłem kąta dokładnie, więc nie wiem, na ile dokładnie różni się on w porównaniu z sytuacją z pojedynczym konwerterem, bo w swojej 4-konwerterowej instalacji kąty ustawiałem na wskazanie tunera, nie "z kalkulatora".
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@sprayy: Trzeba było spróbować wyprostować antenę najpierw - położyć ją na płaskiej powierzchni, sprawdzić czy rant dolega wszędzie jednakowo i ponaginać odpowiednio. Ale skoro już kupiłeś nową, a miernik w tunerze nie działa to ogarnij sobie miernik wychyłkowy za 20 zł, włącz transponder 11508 (TVN) ustaw góra-dol w mniej więcej dobrym kierunku, a potem lewo-prawo i testuj sygnał co kilka mm. Na końcu ustaw kat skręcenia konwertera, też na podstawie miernika.
@fred_z_zambrowa: zawsze ustawiałem antenę w taki sposób jak opisałeś (z tym że sygnał sprawdzałem na dekoderze) i działało bez problemu. Cholera wie dlaczego nie wyszło mi tym razem. Dziś wracam do walki, nie miałem wczoraj miernika (,)
dzięki wszystkim za pomoc ;) dziś miernik pokazał zwarcie kabla... Okazało się, że kabel który był na zewnątrz też nie wytrzymał wiatrów