Wpis z mikrobloga

Witam specjalistów od linuxa. Jak zainstalować skrypty pythona żeby były na odpowiedniej ścieżce?

WARNING: The script is installed in '/home/pi/.local/bin' which is not on PATH.

Ogólnie instaluję wszystko z jednego skryptu na świeżych systemach. Na jednym komputerze poszły do /usr/bin, na drugim .local/bin, na trzecim można odpalić z każdego miejsca.

python3 -m pip install - tak zrobiłem na trochę różnych maszynach

#raspberrypi #python
  • 22
  • Odpowiedz
@KKK1337: Dlaczego? Mnóstwo dystrybucji typu wrt na konkretny sprzęt miewa minimalny gotowy kernel dla tego sprzętu, a zmiana tego kernela wymagałaby właśnie kompilacji kernela, itd. Tylko po to, żeby prosty skrypt uruchomić w kontenerze. Skrypt.

No i może ten jego skrypt akurat monitoruje pakiety na interfejsie zewnętrznym, do którego docker nie miałby dostępu, albo syslog przetwarza, itd.
  • Odpowiedz
@saviola7: czy Ty jesteś normalny? docker & docker-compose to proste narzędzia, nie musisz znać k8s

@KKK1337: Nie wiem czy jestem normalny, ale na pewno przewrażliwiony na sprowadzanie każdego rozwiązania do instalowania tego na Dockerach. Po prostu "Keep It Simple, Stupid". na szczęście u mnie w firmie zatrzymałem to szaleństwo i na Dockerach chodzą tylko te rozwiązania, w których rzeczywiście ma to sens.
  • Odpowiedz