Wpis z mikrobloga

przynajmniej jest kompatybilny dla końcowego użytkownika. Więc mały plusik dla nich

@Rad-X: fajnie, szkoda tylko, że ten shit wymuszają przenosząc istotne oprogramowanie z deba na snapy.
  • Odpowiedz
Takie #!$%@? czasy. Red Hat to samo chce zrobić, ale z Flatpakami

@fervi: chce ale nie robi tego samego bo swoje rozwiązanie wpieprza co najwyżej do fedory. Flatpak jest zdecentralizowany w przeciwieństwie do snapa.
  • Odpowiedz
No ok, a Canoncial do Ubuntu wpieprza ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czy to coś zmienia?

@fervi: canocial wpieprza wszędzie. LXD masz obecnie dostępne tylko w snapach od kilku lat, coraz więcej pakietów GUI przechodzi w distro na snapa bez żadnej alternatywy a w przyszłości planują wszystko przerzucić na snapa co nie musi być po stronie systemu. Dla przykładu teraz canonical firefoxa dystrybuuje u siebie tylko przez snap.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: To, że Ubuntu jest popularnym rdzeniem innych systemów to insza inszość. Natomiast Fedora ma całą dystrybucję zbudowaną w okół Flatpaków i chcą ją promować (na razie to takie beta testy). I cały system jest w okół tego zbudowany.

Ja częściej używam Flatów, ale jednak to nie są najlepsze czasy dla Linuksa
  • Odpowiedz
To, że Ubuntu jest popularnym rdzeniem innych systemów to insza inszość.

@fervi: To napisałem przy okazji. Odniósłbyś się do reszty a nie do jednego zdania z mojej wypodziedzi...

Natomiast Fedora ma całą dystrybucję zbudowaną w okół Flatpaków i chcą ją promować (na razie to takie beta testy). I cały system jest w okół tego zbudowany.

@fervi: No ale w tym problem. Napisałem ci wyżej: canonical nie dość że przychodzi i
  • Odpowiedz
nawet korzystając z fedory chcąc korzystać z flatpaka możesz olać repo flatpaków fedory ciepłym moczem i korzystać sobie z bardziej mainstreamowych repo flathuba.

@Kryspin013: Ale tylko w głównej linii Fedory, która nie wiadomo jak długo będzie. Silverblue jest oparty na Flatpakach i taki jest cel

Nie jest to główna odsłona Fedory, ale nie zdziwię się jak będzie.
  • Odpowiedz
Ale tylko w głównej linii Fedory, która nie wiadomo jak długo będzie

@fervi: Będzie jak będzie dużo aplikacji w Flatpak i jak poprawią błędy nie tylko w Flatpaku. W Silverblue nawet Firefox nie jest domyślnie zainstalowany przez Flatpak.
  • Odpowiedz