@Canardy: Jak masz legit 172-173 to mieścisz się w pierwszym odchyleniu standardowym wzrostu, osobiście nie nazwałbym tego wzrostem niskim, a średnim. IMO nie warto łamać nóg i ryzykować, ale twój wybór.
@laphroig: 20 centyl. Jednak to wartość dla całej męskiej populacji Polski. Biorąc pod uwagę młode pokolenia pewnie byłby to 5 centyl. Dlatego postrzegam się jako niskiego
@Canardy: w 2010 172 to był 16 centyl. Wątpie by nowe pokolenie urosło, a już na pewno więcej niż kilka milimetrów. Też nie ma po porównywać się do młodych.
Jednak to wartość dla całej męskiej populacji Polski.
to nie jest prawda i nie wiem dlaczego tak często ten argument się pojawia. Takich "badań" się praktycznie nigdy nie przeprowadza właśnie dlatego, że nie mają sensu. Są dane z badań, które na celownik wzięły szkoły, są dane z komisji wojskowych. Całkiem spójne są ich wyniki i one właśnie mówią o 178-179cm.
@laphroig: z obserwacji mojego środowiska (czyli ludzie miedzy którymi się obracam/obracałem) 5 centyl się zgadza. Zawsze w klasie byłem najniższy, a w szkole co około 20 był nizszy ode mnie. Te statystyki biorą pod uwagę emerytów, więc różowo nie jest. Gdzieś widzialem próbę 18-70 lat
@Canardy: Dużo facetów ma 173cm wzrostu, jeden mój kolega ma 158cm więc to jest porażka. 173 to jest niski ale często spotykany wzrost. Wolałbym buty z grubą podeszwą nosić jakieś airmaxy itd. Nie powinieneś mieć problemu znaleźć dziewczynę przez wzrost bo jest dużo lasek około 160cm więc 13cm różnicy czyli przeciętna różnica wzrostu między kobietą i mężczyzną jakbyś miał poniżej 170cm to wtedy bym się zdecydował na operacje ale tak to
@Dorocix: Jeśli po operacji będziesz mieć 179cm to i tak o 1 centymetr za mało ( ͡°͜ʖ͡°) czyli rozumiem, że będziesz mieć więcej operacji niż jedną tak?
@Dorocix: Trochę dłuższe nogi są atrakcyjne, więc nie martwię się tę proporcją. Nie chcę przesadzić z wydłużaniem kości udowych, aby stosunek piszczeli do kości udowych nie kłuł w oczy, bo możliwe że na 2. operację się nie zdecyduję.
#przegryw #wzrost
@Canardy: Jak masz legit 172-173 to mieścisz się w pierwszym odchyleniu standardowym wzrostu, osobiście nie nazwałbym tego wzrostem niskim, a średnim. IMO nie warto łamać nóg i ryzykować, ale twój wybór.
to nie jest prawda i nie wiem dlaczego tak często ten argument się pojawia. Takich "badań" się praktycznie nigdy nie przeprowadza właśnie dlatego, że nie mają sensu. Są dane z badań, które na celownik wzięły szkoły, są dane z komisji wojskowych. Całkiem spójne są ich wyniki i one właśnie mówią o 178-179cm.