Do ceny węgla opałowego i drewna powinien być doliczony podatek smogowy 1zł do każdego kilograma opału. Absurd, że polskie biedaki oczekują darmowego gazu lub prądu w zamian za to, że nie będą nas wszystkich truć.
@HPCC1A9F Guzik mnie obchodzi, że ktoś jest biedny. Szambo też jest drogie w wywozie - uważasz, że jak ktoś jest biedny to może wylewać ścieki na ulicę? Też powiesz, że nie lubi, ale co ma zrobić jak wywóz 220zl za miesiąc?
Myślisz że ktoś jak pali śmieciami to dlatego że #!$%@? lubi???
@HPCC1A9F: Czasami mam wrażenie że tak, gdy odwalona chata, fajny samochód pod domem, a z komina czarny dym i czuć ewidentny zapach palonego plastiku. To powiedz jak to nazwać? Chyba nie biedą.
@HPCC1A9F Otóż to, stać ludzi na szambo, to musi być też stać na ogrzewanie bez niszczenia zdrowa innym. A jak nie stać na normalną eksploatację domu to sprzedać i won do bloku
@Andi2991 taa szczególnie ekologiczne w drewnie są PM2.5 i PM10. Takie samo gówno jak węgiel. Mamy największy smog w Europie, największy odsetek naszej populacji wśród krajów Europy umiera na nowotwory, największy odsetek dzieci wśród krajów Europy ma choroby płuc. To dzięki wszystkim, którzy nie widzą nic złego w paleniu śmieciami, węglem czy drewnem.
@Svalbard: no ok, mi chodziło o szeroka perspektywę i emisję gazów cieplarnianych, wtedy gaz okazuje się też nie najlepszym paliwem. w takim razie czym Ty radzisz ogrzewać i czym sam ogrzewasz swoje mieszkanie?
@Svalbard: a może rozwiazac problem a nie stwarzać kolejny ? Rok temu za ogrzewanie gazem płaciłem około 450zl miesięcznie. Teraz przyszedł rachunek 790zl za podobną ilość gazu. Czy to jest normalne?
@straznik_internetuf: nie jest, Op nawet nie rozumie że fizycznie nie mamy zasobow gazu ani infrastruktury by sprowadzić go tyle żeby wystarczyło dla wszystkich, nawet jeśli w obecnej sytuacji ktoś chciałby nam go sprzedać, prądu też "nie mamy" dosyć by wszyscy mogli nim grzać. No chyba że Op zakłada że gaz horrendalnie podrożeje a część społeczeństwa dla której go zabraknie poprostu sobie zamarznie.
@Andi2991 "zamarznąć" xD -2 w nocy no faktycznie Syberia kolego. Nie mamy "dość" srata tata - wszystkie kraje mają dość tylko biedne Polska i Bośnia nie mają chlip chlip. Nie tłumacz głupoty ludzi warunkami ekonomicznymi. Jak widać w Rumunii czy na Węgrzech da się.
@Krytek: wiesz że jeszcze półtora roku temu cena ogrzewania węglem i gazem były podobne? Zwyczajnie nikt się tym nie przejmował od kilkudziesięciu lat, stąd niemożność wprowadzenia dziś takiego rozwiązania. Przeczytaj też to niżej co pisze do strażnika internetuf.
@straznik_internetuf: rozwinę u Ciebie, twój wzrost ceny gazu wynika w połowie z sytuacji na rynku światowym a w połowie ze zwykłego prawa popytu/podaży. Jakoś z dwa-trzy lata temu cena węgla zaczęła drastycznie
#smog #niepopularnaopinia #polska
@HPCC1A9F: Czasami mam wrażenie że tak, gdy odwalona chata, fajny samochód pod domem, a z komina czarny dym i czuć ewidentny zapach palonego plastiku. To powiedz jak to nazwać? Chyba nie biedą.
@straznik_internetuf: rozwinę u Ciebie, twój wzrost ceny gazu wynika w połowie z sytuacji na rynku światowym a w połowie ze zwykłego prawa popytu/podaży. Jakoś z dwa-trzy lata temu cena węgla zaczęła drastycznie
@HPCC1A9F: no a jaka jest inna wymówka jeśli ktoś kupuje sobie nowe auto a z komina leci czarny dym?