Wpis z mikrobloga

@gali20: Teoretycznie w przypadku Muna możesz mieć odrobinę szczęścia i akurat trafić, tudzież zrobić stotryliardówpińcset okrążeń Kerbinu i oczekiwać, że w końcu trafisz. A jeśli chcesz się wspomóc manewrami to w trakcie tworzenia tegoż, chwyć za dolny lub górny suwaczek i pociągaj aż te 2 zielone "trójkąciki" wskażą liczbę możliwie najbliższą 0. Później już tylko rozciąganie orbity.

@gali20: zmiana płaszczyzny orbity jest niesamowicie kosztowna w delta-V. Najbardziej ekonomiczne jest wykonywanie tego manewru w punktach, gdzie orbita przecina płaszczyzną docelową tj, descending/ascending nodes (masz je zaznaczone zielonymi etykietami). Znajdując się w takim punkcie należy zwiększać szybkość będąc skierowanym w kierunku prostopadłym do wektora prędkości oribtalnej (tak jakby lewo-prawo gdybyś lecąc miał Kerbin pod sobą).
@gali20: mialem anulowac, ale znow nie to kliknalem. :<

W tej sytuacji zmiana nachylenia jest strasznie nieoplacalna i juz lepiej bedzie jak zwiekszysz wysokosc orbity aby przeciala orbite Muna i warpowac w nadziei ze Cie zlapie.

Mozesz tez zaczac od poczatku, tym razem lecac na wschod (90°)
@gali20: zrób marker manewru na linii obecnej trajektorii i pokombinuj rozciągając poszczególne wektory. Potem wystarczy lecieć w kierunku gdzie wskazuje niebieski marker na busoli. W ten sposób zaoszczędzisz masę energii na manewrach.

Co do obrócenia orbity to zaznaczyłem czerwonymi punktami miejsca w których "najłatwiej" można to wykonać lecąc w odpowiednim kierunku. Najlepiej żebyś w tym miejscu zrobił marker ruchu i zobaczył w którą stronę rozciąganie linii przyniesie pożądany efekt. Potem wystarczy
Pobierz traceur07 - @gali20: zrób marker manewru na linii obecnej trajektorii i pokombinuj ro...
źródło: comment_GbqaILtxObam7ygqmS4PBLMx3WiEW5qc.jpg
@gali20: wrzuć zdjęcie :) Żebyś zobaczył jaką teraz zbudowałem :D jak ją dopieszczę to wrzucę.

Ciężkie buduje tylko do dalszych lotów. Niedługo mam zamiar wypuścić kilka bardzo lekkich satelitów bezzałogowych. :)