Wpis z mikrobloga

Witam wszystkich ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chciałbym zapytać kogoś kto siedzi w temacie krypto i kopania. Mam trochę odłożonej gotówki i zastanawiam się czy warto zainwestować w koparkę?

Dodam od siebie, że koparka stała by w chłodnym suchym miejscu, oraz posiadam panele fotowoltaiczne o mocy 14kw (dopiero założone). Mam tez dwutaryfową cenę za pobór prądu , (kopałbym w czasie tańszej taryfy) czyli droższa taryfa jest 0,6 a tańsza 0,3

Składałem już sam sobie np komputer, mam jakaś wiedzę tez o krypto (interesowałem się jak bitcoin był po 6tys/PL) i nie wiem czy
1. Budować samemu taka koparkę ? Jeśli tak to na jakich kartach ? Radeony? Gtx czy rtx ?
2. Czy to mi się opłaci biorąc pod uwagę tez te panele?
3. Może znacie jakieś sprawdzone strony by czerpać wiedzę na ten temat?
4 z jakiś stron korzystać tzn mieć portfel kopanie itp?

Na portalach aukcyjnych np jest koparka złożona z radeonow 580 za 20 koła i jest napisane, że miesięcznie 2tys można wyciągnąć ? Czy oni tak koloryzują czysto prawda?

Z góry dziękuje za odpowiedź

#mining #kryptowaluty #kopalnia #kopanie #gtx #kartygraficzne
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

. Budować samemu taka koparkę ? Jeśli tak to na jakich kartach ? Radeony? Gtx czy rtx ?

@Wykastro: na takich, jakie będziesz w stanie kupić w normalnej cenie. I tak, budować samemu, bo na starcie zaoszczędzisz ~30%

Może znacie jakieś sprawdzone strony by czerpać wiedzę na ten
  • Odpowiedz
@Wykastro W tym przedziale czasu zmieni się sposób kopania ETH i koparki z kartami graficznymi nie będą do tego używane.
Jak to wpłynie na opłacalność kopania musisz odpowiedzieć sobie sam.
Hasło do wpisania w google "the merge"
  • Odpowiedz
@Wykastro: Poczytaj o proof of stake i The Merge bo sporo pisania. Do kopania ETH kart graficznych już nie wykorzystasz, są inne waluty ale na ile to będzie opłacalne tego nie wiem.
  • Odpowiedz