Wpis z mikrobloga

Pękła mi zębatka w starej drukarce oki, niestety już nie da się dokupić.

Kombinuję jak to naprawić i póki co mam 2 opcje :
1) Druk 3D
Da radę wydrukować taką zębatkę ze skośnymi zębami w drukarce 3d? ( mam dostęp )
Jest jakiś sensowny generator do takich zębów ?
Tak na szybko szukając wtyczka do fusion 360?

2) Naprawa zębatki
Myślę o lekkim przetopieniu pęknięcia lutownicą i potem zalaniu tego i pustych przestrzeni nad pęknięciem poxipolem, może jeszcze dorobienie o-ring z podkładki.

Jakieś pomysły/sugestie ?

#druk3d #naprawa #diy #pytanie #pytaniedoeksperta
roster1 - Pękła mi zębatka w starej drukarce oki, niestety już nie da się dokupić.

...

źródło: comment_1638104628UXnRhkRVFMpYaKCqbEu2Uo.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
@roster1: wydrykujesz bez problemu. Raczej będzie problem z trwałością takich rozwiązań (drukuj tylko na 100% infill). Wygląda jak zębatka miksera. Rozbierz kiedyś jakiś stary i zobacz czy nie podpasuje. Ew szukaj u "producentów" małego AGD - powinni mieć swoje serwisy z częściami zamiennymi. Wątpię by klejenie się udało. Zwykła kropelka wystarczy i ile nie idą tam duże siły. Uprzednio oczywiście odtłuszczający wszystko
  • Odpowiedz
@roster1: znajdź w okolicy firmę która zajmuje się dorabianiem kół zębatych :)

Z 6 lat temu oddałem do dorobienia koło zębate od niszczarki papieru. Było kompozytowe i oberwało 1/4 zębów. Dorobili mi z jakiegoś stopu miękkiego metalu idealnie pasujące, śmiga już kilka lat a papierów niszczymy naprawdę sporo.
  • Odpowiedz
@putinn: do firmy to mi się nie opłaca, taniej kupię identycznego dawcę części...
@Uaephean: @The_Joker: ok, pytanie jak to najłatwiej wygenerować, druku3d nie robiłem i programów nie obsługiwałem, znam kogoś kto ma drukarkę ale też mocno w tym nie siedzi tylko trochę z doskoku bo drukarkę dostał za free.
  • Odpowiedz
ok, pytanie jak to najłatwiej wygenerować, druku3d nie robiłem i programów nie obsługiwałem, znam kogoś kto ma drukarkę ale też mocno w tym nie siedzi tylko trochę z doskoku bo drukarkę dostał za free.

@roster1: https://www.thingiverse.com/thing:1604369
Tutaj gość wrzucił kilka lat temu skrypty do OpenScada które generują różne koła zębate.
Wszystko jest sparametryzowane i wygenerujesz na luzie takie koło tam.
Z minusów - kod jest po niemiecku XD
No, ale chwila
  • Odpowiedz