Wpis z mikrobloga

Mirasy jak sądzicie - mam AIO zamontowane z przodu w konfigu push-pull (ALF II 360, 3 wentylatory z przodu, 2 z tyłu). Wentylatory push, czyli te z przodu mam 140mm, a samo AIO jest skrojone pod wentyle 120mm.

Czy jest jakakolwiek różnica wg. was wydajnościowa w zależności od wielkości wentylatorów jakie mam zamontowane z przodu? Bo czasem myślę, czy nie mieć lepiej tych dopasowanych, czyli mniejszych 120mm. I tak mam zmieniać sposób montażu tego AIO na offset z najnowszym zestawem montażowym, to przy okazji bym sobie podziałał z tym, żeby temperaturki były jak najlepsze :) (w sumie jak na obudowę SilentBase801 i tak są świetne bo z przodu nie ma jakiś wielkich wlotów powietrza, tylko z boku są)

#komputery #pcmasterrace
  • 8
  • Odpowiedz
@Bogdan_Boner generalnie wentylatory mają najmłodsze przepływy na końcach wirnika bo środek to rotor, więc siłą rzeczy za dużo tam nie przeleci. Jednak czy to ci coś da? Musiałbys sam spróbować i ocenić ale myślę że dużych różnic nie będzie
  • Odpowiedz
@Bogdan_Boner: bardziej liczy się ciśnienie statyczne czyli w uproszczeniu dobre (i drogie) wentyle pokroju vardarów albo nokuty w wersji SPF. Dopasowanie ramki żeby powietrze nie uciekało też ma pewnie wpływ ale patrząc w drugą stronę to jest aio i raczej słabym punktem jest tempo odprowadzania ciepła z chłodzonego elementu i cienka chłodnica z małą ilością rurek i stosunkowo rzadki radiator. Nie wróżę więcej niż parę stopni różnicy.
Takie zabawy mają sens
  • Odpowiedz
@keton22: Pewnie masz rację - jedno co rozważam, to zmiana marki wentylatorów. Co prawda mam teraz z przodu Be Quiet Silent Wings 3 High Speed, wiec b. fajne wentyle, ale z 2 strony Arctic swoje ma o lepszym ciśnieniu statycznym a takim samym przepływie powietrza jak BQ.

Do tego zmienię montaż AIO na CPU na offset (ten sposób podobno lepiej działa na rozkład CCD na Ryzenach 5000) i powinno być optymalnie
  • Odpowiedz
@Bogdan_Boner: Co prawda ALF II jest grubszy od standardowych chłodnic i push-pull ma większy sens niż przy 25 mm, ale i tak jest spora szansa, że te wentylatory, niezależnie od tego czy będą 2x140 czy 3x120 nie zrobią różnicy większej niż 3 stopnie. Jeśli w ogóle. Jakie masz obecnie temperatury? Procek?

Teoretycznie ciut lepiej powinno być z 3x 120, ale to już raczej ułamki stopnia.
  • Odpowiedz
@Jan_K: Z przodu mam 3x140 mm z tyłu 2x120mm (te 120mm są z AIO właśnie, 3ci nie może być na dole ze względu na zbyt mało miejsca na spodzie obudowy).

Procek 5900X, płyta Crosshair VIII Hero WiFi. PBO na advanced, ale ustawiałem tylko undervolting w Curve Optimizer bez zmiany limitów typu PPT EDC. Temperatury w Idle 32-35 zależy od temperatury w pokoju. Temperatury w obciążeniu na np. Cinebench R20 - R23
  • Odpowiedz
@Bogdan_Boner: Akurat o temperatury w idle zupełnie nie ma się co bić. Czy to będzie 30 stopni, czy 40 robi zero różnicy procesorowi. Do tego zbijanie tych kolejnych stopni jest już naprawdę bardzo trudne, bo różnica między temperaturą otoczenia a procesora jest mała. Jakiego byś ruchu powietrza przez chłodnicę nie uzyskał, to przecież chłodniej niż 20 stopni w chłodnicy nie będzie. No chyba, że masz kompa w bardzo chłodnym pomieszczeniu.

Ja
  • Odpowiedz
@Jan_K: Ja właśnie również pokusiłem się na P14 - bardzo fajnie są wycenione i rewelacyjnie wyglądają w testach. Te które miałem obecnie z przodu dam na górę obudowy żeby w środku budy był większy przepływ.

A co do Idle to pewnie masz rację - ponadto Ryzeny 5000 mają skoki temperatury by design, tak więc ... cóż. Głównie będę chciał ogarnąć temperatury z odpowiednio włączonym PBO, bo na zdublowanych opcjach PBO przy
  • Odpowiedz