Chyba pierwszy raz w życiu nie jestem pewien gatunku grzyba. Na pierwszy rzut oka wygląda jak pieczarka, ale blaszki ma blade, lekko brązowawe. Zapach delikatny, przypominający pieczarkę. Wyrosły mi takie na trawniku, który był wysiewany miesiąc temu. Co to za gatunek?
@Emil_L Chociaż to rzadkie grzyby... Widocznie miałeś zanieczyszczone nasiona trawy albo nawóz. Ogólnie mało przypomina to zwykłą pieczarke, łąkową po tych zdjęciach też tak średnio ¯_(ツ)_/¯
@MarianoaItaliano: Sanepid mam bardzo daleko i zupełnie nie po drodze. Ciekawość jednak spora :) Może im wyślę zdjęcie (jeśli znajdę jakiś mail do nich).
@Emil_L Na pierwszy rzut oka wyglądają jak któryś pochwiak (Volvariella), zbadaj, czy czasem nie wyrastają z jakiejś pochwy, może być szczątkowa i słabo widoczna.
@Emil_L: Wszystkie dziko rosnące pieczarki jakie widziałem były równomiernie białe, a duże osobniki nie miały popękanego kapelusza. Być może jakaś odmiana, ale kania to to nie jest ;) Sromotnik w sumie też nie
Na pierwszy rzut oka wygląda jak pieczarka, ale blaszki ma blade, lekko brązowawe.
Zapach delikatny, przypominający pieczarkę.
Wyrosły mi takie na trawniku, który był wysiewany miesiąc temu.
Co to za gatunek?
#grzyby
Jeszcze dodam, że skórka schodzi z kapelusza tak jak w przypadku pieczarki, choć tutaj skórka jest dużo cieńsza.
@Emil_L Może pieczarka szarołuskowa albo płaska. Ale na Twoim miejscu po prostu bym je wyrzucił.