Wpis z mikrobloga

cześć

jest tu jakiś spec elektryk który pamieta podstawy?

Już tłumaczę:

od kilku dni we wszystkich pomieszczeniach migało mi światło, podejrzewalem nowy czajnik potem lodówke ale odlaczenie ich nic nie dało, dopiero dzisiaj patrze na przedluzacz do stolika nocnego i cały był zakurzony grubym kurzem

wziąłem próbnik napięcia i na bolcach przedluzacza była faza
przedluzacz 3 gniazdkowy z bolcami, był w niego wpiety tylko zegar elektroniczny bez bolca

1. czemu nie wywalilo wylacznika nadprądowego jesli zwierało faze do tego bolca ochronnego (dodam, że nie mam wyłącznika roznicowo-prądowego)

2. czy to mozliwe że od kurzu po tym kurzu prąd przeszedl na bolec?

3. czy moglo dojść do porażenia?

4. czy to od takiego "zwarcia" fazy z bolcem szły do sieci jakieś śmieci i migało światło w lampach w calym domu?

dodam, że wyjąłem przedluzacz z gniazda i na tym gniezdzie już nie bylo fazy na bolcu tylko na tym przedluzaczu wczesniej wpietym w te gniazdo

#elektryka #elektroda
  • 11
  • Odpowiedz
1. czemu nie wywalilo wylacznika nadprądowego jesli zwierało faze do tego bolca ochronnego (dodam, że nie mam wyłącznika roznicowo-prądowego)

@mohawk: Bo widocznie nie zwierało. Na bolcu było napięcie, nie prąd. Jakby było faktycznie zwarcie to by ci momentalnie #!$%@?ło bezpieczniki. Sam piszesz, że nie było nic podłączone prócz zegarka bez bolca, więc nie było warunków do zwarcia. Pytanie, skąd faza na bolcu kieruj do autora przyłącza w ścianie albo przedłużacza jak
  • Odpowiedz
@mohawk:
Należy wtedy posiłkować się albo multimetrem, albo próbnikiem dwubiegunowym i po prostu sprawdzić napięcie pomiędzy przewodami:

L i N – oczekiwany wynik 230V
L i PE – oczekiwany wynik 230V
N i PE – oczekiwany wynik 0V (lub bardzo blisko tej wartości)
Jeśli wynik pomiędzy przewodami:

L i PE jest poprawny (230V),
L i N wynosi kilkadziesiąt V,
PE i N jest dużo większy od 0V
To prawdopodobnie przewód neutralny
  • Odpowiedz
@makrofag74: a twoim zdaniem od grubego kurzu naprawde nawalone kurzem w gniazdkach moglo dojsc do zwierania fazy z bolcem?

albo też ten kurz się upalał na fazie i dlatego migalo swiatlo w lampach? (przez jakies zaklocenia ktore sialo to gniazdo do sieci)
  • Odpowiedz
@mohawk: Kup najprostszy miernik za parę zł i nim mierz, a nie próbnikiem. Ja miałem kiedyś taką sytuację, że próbnik mi świecił na przewodzie i to z obu stron - niepodpiętym do niczego (równolegle do niego szedł przewód fazowy też niepodłączony).
  • Odpowiedz
a roznicowka by wywalila od napiecia na bolcu?

@mohawk: dopóki tam niczego nie podłączyłeś to jak? Z resztą przedłużacz był podłączony do gniazda z bolcem? Bo jak nie to była pisda a nie faza, tylko tyle co się w kablu wyindukowało.
  • Odpowiedz