Wpis z mikrobloga

#hydraulika #ogrzewanie
Mam pytanie dla kogoś bardziej obeznanego w temacie. Grzejnik przestał mi grzać chociaż dochodziła do niego rurką ciepła woda, no to rozmontowałem głowicę termostatu i okazało się, że ta "igiełka" regulująca dopływ nie sprężynuje przez co została w pozycji na full zamknięciu. Mechanicznie ją wyciągnąłem, trochę poruszałem ale przestała odbijać sama z siebie. Czy jest jakiś sposób naprawy tego czy tylko wymiana całego zaworu wchodzi w grę? Wolałbym uniknąć zamawiania fachowca i spuszczania wody ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 7
@Dominias: pytalem o fotkę, bo np w danfossie można wymienić samą wkładkę bez potrzeby spuszczania wody, ale potrzebny jest do tego przyrząd (drogi).
Jak masz obieg zamkniety, to spokojnie wymienisz zawór bez potrzeby spuszczania całej cieczy. Wystarczy tylko upuścić gdzieś samo ciśnienie do zera, az woda zacznie powoli kapać i zakręcić. Potem już możesz sobie przy grzejniku dłubać. Zakręcasz zawór na powrocie i zasilaniu, spuszczasz wodę z grzejnika, ściagasz go, a
@wypokowy_expert: Jeśli są gdzieś automaty, to tak, ale wystarczy na ten moment zakręcić nakrętki, albo dla pewności wykręcić całą część z pływakiem i zostawić sam zawór stopujący, sprawdzając przy okazji czy odbił, bo lubią się zacinać po latach.