Wpis z mikrobloga

@iighlaq_alhabl: @mam_odwage_nic_nie_osiagnac: kurcze czlowiek odpali dowolny filmik na yt z radami dla poczatkujacycy inwestorow i tam na pewno pojawi sie jedna z najwazniejszych rad: dont try to time the market.

https://www.schroders.com/en/uk/private-investor/insights/markets/time-in-the-market-not-timing-the-market-ftse/

Tymczasem wykop: ...

Skonczycie jak ten gosc od srebra co wyszedl z gieldy i obkupil sie w srebro. Od tamtego czasu na gieldzie ath za ath a srebro stale leci w dol.
  • Odpowiedz
@WiktorekS: ten koleś napisał, że zjazd widzi w ciągu 3-4 miesięcy bodajże (pisał z początkiem czerwca) i to nie korektę, ale bardzo głęboka bessę. Srebro ma wg niego dać zarobić w ciągu 3 lat. Czemu akurat te 3 lata? Kto to wie
  • Odpowiedz
@Sabarolus: nie mowie ze nie wyjdzie na jego, bo nie znam prawej strony wykresow kursow. Ma jakis konkretny plan i go realizuje co ja osobiscie szanuje. Pytanie tylko czy nie lepiej w takim razie bylo wyjsc z gieldy wczoraj zamiast w czerwcu?

S&P500 w tym czasie uroslo o prawie 7% a srebro potanialo o ponad 15%.

Wiec mowimy tu na chwile obecna o stracie 1/5 majatku przez probe ogrania rynku.

Co
  • Odpowiedz
@WiktorekS: to, że bedzie bessa jest pewne. Pytanie kiedy . Ja jedynie fundamentalnie takiego rozegrania nie rozumiem. Surowce, w tym metale zyskują najbardziej jak dolar jest słaby, a w bessie dolar jest najmocniejszy.
  • Odpowiedz
@Sabarolus: ale nie wiadomo czy bessa dojdzie do poziomow nizszych niz te w ktorych on wyszedl z gieldy. Masz juz plus 7 od tamtego momentu (i to w 3 miesiace). Doloz kolejne potencjalne 7 procent i gielda musi pasc o 12% w dol zeby on wyszedl na 0. Dolicz do tego koszty zamkniecia pozycji (podatek) i koszty otwarcia jej na nowo i nagle nic sie nie zgadza, a ruch wydaje sie
  • Odpowiedz
@WiktorekS: skoro zostałem wywołany do tablicy proponuje odświeżyć sobie film Big Short i co mówili o Burrym kiedy lata przed kryzysem mówił, że to jebnie. To co nas czeka zaraz to małe piwo przy tym co było w 2008. On też przewidział, że krach będzie szybciej niż był, ale to z tego samego powodu co teraz, podtrzymanie na kroplówce gospodarki. Możecie się śmiać, czy nawet wyzywać jak to się już zdarzało
  • Odpowiedz
@Sabarolus: to już nie te czasy kiedy dolar jest nsjkocniejszy. Przy tym dodruku i petro dolarze to juz bajka dls dzieci. Nawet u mnie w kraju, ktory od zawsze mial peg do dolara mowi sie, zeby odwiazac walute, bo poleci razem z dolcem, a u nas dodruku nie bylo.
  • Odpowiedz
@blinxdxb: to nie byl w zaden sposob atak na ciebie. Wyzej pisalem ze masz swoja strategie i sie jej trzymasz i ja to szanuje. Z tym ze ile osob takich jak ty jest na tagu?

ale jak wyszedłem to miałem zarobione kilkaset procent

To nie jest argument za tym zeby nie zarobic wiecej

Ja inwestuje od krachu w 2008

Zazdroszcze

przy okazji nie płacę żadnych podatków.

Zazdroszczex2

Ja sobie cierpliwie czekam,
  • Odpowiedz
@WiktorekS: ale wiesz jakimi ja środkami tam operowalem? Dla mnie strata w przypadku krachu oznaczałaby stratę milionów dolarów. To było jedyne słuszne rozwiązanie, aby wyjść z longow. Teraz się bawię w day trading małymi środkami i wszystko co zarobię ładuje wciąż w srebro, którego cena dzisiaj mnie konpletnie nie interesuje. Wciąż twierdzę, że cena jest manipulowana, popyt rośnie a podaż spada.

Co do zakładów nie zakładam się, ale wciąż przewiduję krach
  • Odpowiedz
@blinxdxb: ta strata to tylko w zalozeniu ze po krachu gielda sie juz nie podniesir, a to juz stawianie przeciwko amerykanskiej gospodarce, czyli stawianie przeciwko opcji ktora jeszcze nigdy sie nie sprawdzila.

Co jak czeka nas kolejny rok, dwa, trzy hossy? Wowczas nawet jak #!$%@? o 50%, to dalej mozebyc wyzej niz w momencie gdy wyszedles.
  • Odpowiedz
@blinxdxb: Hej, a chcialbym doprecyzowac, jezeli mowisz o krachu w tym roku, to obsuniecie rzedu ilu % masz na mysli?

Osobiscie uwazam, ze dales sie wmanipulowac w narracje konca swiata, bardzo popularna ostatnio praktycznie wszedzie, gdzie sie ucha nie przylozy. Wiem, ze wizja jebniecia wszystkiego jest w jakis sposob kuszaca, w mojej ocenie nic takiego sie w najblizszym czasie nie wydarzy. Ale bardzo cenie sobie mozliwosc wymiany pogladow z innymi ludzmi
  • Odpowiedz
@WiktorekS: ile lat zajęło podniesienie się po 2008? Według mnie teraz będzie znacznie dłużej, a ja już po czterdziestce, jak mam stracić miliony w nadziei, że znowu urośnie to tego nie dożyję. Ja chcę za 5 lat iść na emeryturę.

Nie ma 1% szansy, że hossa potrwa lata, kto tak myśli nie ma pojęcia o ekonomii i najbardziej dostanie po dupie. Wciąż nic nie mówisz o wskaźnikach tylko dajesz domysły. Jedynym
  • Odpowiedz
@kfjatooshek: nie wierzę w koniec świata tak jak to ludzie od srebra na Reddit głoszą, ale uważam, że przyjdzie czas, kiedy inflacja osiągnie taka wysokość, że dolar przestanie byc cokolwiek warty. Teraz dolara chroni to, że jest waluta do rozliczania większości handlu towarów i ropy, dlatego w poprzednich krachach wciąż był silny. Dzisiaj są inne czasy, tylko mój oddział wydaje w Chinach rocznie na zakup surowców i towarów gotowych około 50
  • Odpowiedz