Wpis z mikrobloga

@bylembordo: Ja jestem automatykiem i nie robie takich rzeczy xd W ogóle po co Ci te termostaty i sterowanie podłogówką? Zrezygnuj z tego bo niepotrzebny koszt. Mówię to jako automatyk, inżynier i użytkownik podłogówki xD
Zrezygnuj z tego bo niepotrzebny koszt. Mówię to jako automatyk, inżynier i użytkownik podłogówki xD

@jajcek: a teraz juz wiem:) tylko nie zostawie drutow w scianie i nie wymienie rozdzielaczy:( wiec chce to zamknac w #!$%@? i zeby bylo odhaczone
@raFFcio: @bylembordo: Raz ustawione przepływy na rotametrach rozdzielaczy (zazwyczaj wyższe przepływy ustawiony w łazienkach, i ogólnie wyższe ustawione na parterze a niższe na piętrze) + Automatyka kotła działająca na podstawie czujnika pogodowego (zewnętrznego) i (choć niekoniecznie) jednego termostatu pokojowego ustawi Ci odpowiednią temperature w domu.
Ogrzewanie podłogowe charakteryzuje się wysoką bezwładnością i ciepło generowane jest na całej powierzchni domu, co przy otwartych drzwiach pokojowych, otwartej klatce schodowej z parteru na
Termostaty będą tak naprawdę robiły za drogie termometry pokojowe dodatkowo zaoptatrujesz się w niepotrzebne elektrozawory, przekaźniki, elektronikę czyli rzeczy drogie a które w razie awarii to tylko Cię wkurzą bo Ci odetnie ogrzewanie w jednym z pokoi itd.

Uzasadnione ?;) Jak już iść w automatykę a raczej w robotykę to lepiej sobie kupić robota sprzątającego albo koszącego :D

@jajcek: to teraz pytanie - co bys zrobil? Zaizolowal kable w puszkach w
@bylembordo Ja też miałem niestety to rozprowadzone, zasilanie do skrzynek i kable do termostatów ale to człowiekowi na początku wszystko wciskają... Decyzja należy do Ciebie ale jak się da to ja bym to oddał ew. Sprzedał. Wszystko załatwia automatyka kotla. Kotły mają też swoje sterowniki/termostaty w komplecie z wifi jak np. Ariston Genus One którego ja mam. W kotle ustawiasz opcje żeby sterowal na podstawie termostatu zewnętrznego i wewnętrznego ( możesz ustawić