Aktywne Wpisy
golagolagola +39
Widzę, że szukacie i szukacie, jak ktoś chce to mam filmik i mogę podesłać na priv, legitna wersja, nie żaden scam
#skwierzyna #komisarzflak
#skwierzyna #komisarzflak
Sin- +163
No to ładnie. Jak się okaże, że trafi do szpitala na kilka dni albo będzie mieć konsekwencje zdrowotne to po Braunie. I nic nie pomogą ani zbiórki ani protesty konfederatów.
#konfederacja #sejm #polityka
#konfederacja #sejm #polityka
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Tytuł: Po co czytać klasyków
Autor: Italo Calvino
Gatunek: eseje
ISBN: 978-83-8196-138-7
Tłumacz: Anna Wasilewska
Wydawnictwo: PIW
Ocena: ★★★★★★★★☆☆
Na początku autor stara się zdefiniować czym w ogóle jest literatura klasyczna.
Mamy kilka definicji w których podkreślane są subiektywne odczucia czytelnika (zwroty typu "twój klasyk"), wspomniane jest również, że czasami młody wiek czytelnika nie pozwala mu w pełni cieszyć się daną lekturą i czasami warto sięgnąć po niektóre pozycje będąc już dorosłym człowiekiem.
Podobało mi się, że Calvino nie narzuca nikomu konkretnych autorów jako tych klasycznych. Wszystkie wspomniane przez niego pozycje są jego osobistymi wyborami. Mam na myśli to, że nie pisze, że powinniśmy się zachwycać np. Borgesem, tylko dlaczego on jest nim zafascynowany i jak "odkrycie" tego autora wpłynęło na jego własne dzieła literackie.
Każdy z esejów to osobiste przemyślenia autora, niejednokrotnie rzucające nowe światło (przynajmniej tak było w moim przypadku) na znane utwory, jak np. esej o "Robinsonie Crusoe", gdzie Calvino dosłownie w paru słowach kreśli ciekawą charakterystykę bohatera - rozbitka, z innej strony niż to zwykle jest robione.
Dodatkowo Calvino przytacza utwory, które są "spuścizną" konkretnych klasyków - jak np. "Nieznośna lekkość bytu" wspomniana jest jako najbardziej "diderotowska" książka Kundery, bo jak u Diderota łączy w sobie powieść o uczuciach z powieścią egzystencjalną, z dodatkiem filozofii i ironii.
Bardzo dobra książka, gdzie autor w bardzo błyskotliwy sposób stara się wyjaśnić czemu klasyka jest klasyką, co było wyjątkowego w treści danego utworu w chwili jego stworzenia i dlaczego po niektóre książki warto sięgać kilkakrotnie.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #czytajzwykopem #ksiazki
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★☆☆ (1 recenzji)
Kategoria książki: reportaż, literatura faktu, prasa
Jesteś pierwszym recenzentem tej książki tutaj :)
@rassvet: fragment Twojej recenzji został umieszczony na stronie open-source upolujksiazke.pl jeśli nie chcesz by cytaty z Twoich recenzji widniały na tej stronie to odpisz na ten komentarz lub na PW.
Wygenerowane przez bota książkowego :) Jeśli masz sugestie / pomysły / uwagi