Wpis z mikrobloga

1600 + 1 = 1601

Tytuł: Potestas clavium (Władza kluczy)
Autor: Lew Szestow
Gatunek: filozofia, etyka
ISBN: 8389637219
Ocena: ★★★★★★★★

Potestas clavium to zbiór esejów filozoficznych rosyjskiego myśliciela Lwa Szestowa.

Główna oś rozważań Szestowa skupia się na Bogu, człowieku, rozumie oraz ich wzajemnej relacji. W obrębie wspomnianych zagadnień książka porusza tematy poboczne (bardziej szczegółowe) takie jak: pycha, idee, Biblia, ewolucja, materializm, Darwin oraz wiele innych. Autor przez większość czasu dokonuje rozważań poprzez analizę i interpretację dzieł innych filozofów: hellenistycznych, średniowiecznych teologów oraz tych współczesnych. Wyrażając swoją opinię z racji dość nietuzinkowych poglądów Szestow stara się kwestionować tezy większości z nich.

Pomimo że nie zgadzam się ze sporą częścią jego argumentów, bo daleko mi do prezentowanej przez niego antyracjonalistycznej postawy, to nie sposób zaprzeczyć temu, że książkę czytało mi się bardzo dobrze i to pomimo czasem dość trudnych podejmowanych tematów np. Hegel i jego twórczość. Styl pisania autora bardzo przypadł mi do gustu, Szestow wyjaśnia przedstawiane kwestie bardzo jasno i rzetelnie, jest tu wiele przypisów i właściwie nie mam żadnych zastrzeżeń co do stylu i formy książki w wyjątkiem sporej ilości nieprzetłumaczonych wtrąceń z greki.

Podsumowując, uważam Potestas clavium za lekturę bardzo ciekawą i zmuszającą czytelnika do weryfikacji swoich poglądów na można by się wydawać oczywiste sprawy, których często nawet nie próbujemy kwestionować. Polecam ją wszystkim zainteresowanym filozofią, którzy jeszcze nie mieli okazji zetknąć się z twórczością Lwa Szestowa.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #ksiazki
Bispinor_Diraca - 1600 + 1 = 1601

Tytuł: Potestas clavium (Władza kluczy)
Autor: Lew...

źródło: comment_1629985779DMCPtSjKksPWFaoZwIWxbJ.jpg

Pobierz