Wpis z mikrobloga

Duża będzie różnica między 5600x a 5800x?

@master4342: Do gier od AMD zawsze jest ten niższy model, wyższe to już bardziej do pracy w edycji na dużych plikach. Owszem jest przyrost fpsów, ale dopłata do lepszego procka jest kompletnie nieopłacalna, jeśli chodzi wyłącznie o gry, albo iść w Intela.
  • Odpowiedz
@master4342: Możesz sobie obejrzeć test. Przy czym oni testują na RTX 3080, a więc w Twoim przypadku różnica będzie jeszcze mniejsza. Na tyle mała, że raczej trudna do zauważenia. Ogólnie Gamers Nexus odradza 5800X na zasadzie - do gier wystarczy 5600X, a do profesjonalnych zastosowań lepiej brać 5900X/5950X. Oczywiście to zależy też od ceny, momentami te procki były bliżej cenowo, ale teraz to 550-600 zł różnicy, więc raczej nie ma
  • Odpowiedz
@TomdeX: @Jan_K: Sam nie wiem czy 5600x czy 5800x , wolałbym mieć te 8rdzeni a przez 5800x byłem zmuszony dodać chlodzenie wodne którego trochę się boję xD. Bo to jest niezły grzejnik

Na tę chwilę tak wygląda setup, jeszcze będę tu coś zmieniał. Ogólnie komp ma służyć do grania w 1080p 144Hz głównie w forza horizon 5 i bf2042 (tutaj na pewnym forum polecono mi jednak 5800x ze
  • Odpowiedz
@master4342: Dysk, pamięć spoko. Na płytach B550 mniej się znam, ale raczej też. Chłodzenie polecane, choć faktycznie może być overkill.

Co do gier to ciężko mi coś powiedzieć o wymaganiach gier, które jeszcze nie wyszły. Oglądanie streamu to minimalne obciążenie.

Na dwoje babka wróżyła - z jednej strony część ludzi mówi, że pod nowe konsole będą wychodziły gry wymagające więcej rdzeni. Z drugiej, jak popatrzysz na test, który podrzuciłem, wychodzi
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Jan_K: czytałem wiele testów i obejrzałem twój film, faktycznie 5600x jest niezwykle udanych prockiem. Wleci 5600x i pewnie dark rock 4 pro, zobaczę czy się zmieści i tak później będzie upgrade na am5. Masz może tego 5600x? Jak z temperaturami? Bo piszą że całkiem ok. A właśnie chce taki overkill z chłodzeniem żeby później przełożyć go do czegoś innego
  • Odpowiedz
@master4342: Nie. Ja ostatnio składałem komputery na Intelach - i5-10400F i i7-11700F. Ale od tego czasu ta i7 mocno poszła w górę, więc Ryzen to sensowna alternatywa.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jan_K: teraz tylko zostało polowanie na 3060ti. Chciałem 3070ti ale żre prąd jak głupi. I tak do 5600x można ładować nawet 3080ti i nie będzie bottlenecka, bardzo udany procek( ͡° ͜ʖ ͡°) także nie wiem na co się ostatecznie zdecyduję
  • Odpowiedz
@master4342: No, 3070 Ti to z jednej strony taka na siłę żyłowana 3070, ale jednak z drugiej jak się pojawiała w cenie 3600 zł, to obecnie był to dobry deal i nie wiem czy większy pobór może to zniwelować. 3060 Ti jest mało, ta karta jest na tym samym rdzeniu co 3070 i 3070 Ti, a skoro sprzedają się wyższe modele, to najtańszego produkują mało.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jan_K: ale poczytałem trochę o tym czy obecnie 6rdzieni jest wystarczające i dobre na przyszłość niż 8rdzeni i był temat na 8 stron z których nic nie wynikało każdy sądzi inaczej. I teraz nie wiem czy brać 5600x i czekać na am5 czy odrazu brać 5800x ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@master4342: Fakt faktem, że akurat teraz jest zmiana całej podstawki - mobo i RAMu, więc większy sens ma wzięcie high-end, niż np. przy Ryzenach 5 2600, gdzie z czasem można było przeskoczyć na Ryzeny 3000 albo 5000, zamiast pchać się z Ryzena 7 2700X. Coś tam krążyło, że na AM4 może jeszcze coś wyjdzie, ale jeśli nawet to raczej nie będzie jakiś wydajnościowy przełom względem Ryzenów 5000. Ale tu musiałbyś
  • Odpowiedz
@bonus: pytanie czy warto pchać się w 8rdzeni tylko dla gier (nie renderuję, nie montuje filmów itd.). Na to pytanie w tej chwili nikt nie umie odpowiedzieć widziałem dyskusję na reddicie i pewnym forum komputerowym, na wiele stron i każdy uważał co innego ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Może lepiej pójść budżetową opcją tzn 5600x i fera5 (zamiast 5800x i arctic liquid feezer II 240) i jak wyjdzie w q3 2022 am5 to wtedy się zastanowić.
Albo kupić 5800x który na tę chwilę ma znikomą przewagę w grach, ale pojawiła się jedna gra (metro exodus rtx) gdzie 8rdzeni bardziej się przydaję. Także w next genowych konsolach jest 8rdzeni i to może dać do myślenia, że w przyszłości gry będą tworzone z myślą o 8rdzeniach. Także to jest bardzo problematyczne, wkręciłem się w ten temat od 2dni i chyba za dużo się zastanawiam nad tym xD

Problem jest też z obudową którą wybrałem ( spc rg6v) która i tak ledwo mi się mieści, a tam nie wchodzi, albo ledwo wchodzi na styk bq dark rock 4 pro. I tutaj zaproponowano mi arctic luquid freezer II 240. Nie ukrywam, trochę się boje ewentualnych wycieków bo to nie jest wentylator który raz na jakiś czas odkurzysz i
  • Odpowiedz