Wpis z mikrobloga

"Znów zakup z półki. Skandal, trzeba promować polski przemysł" - grzmią obłudnie o kontrakcie na Abramsy tu i na twitterze peowskie trolliki typu piotr zbies - "spec" od wojska co w życiu karabinu nie trzymał. Nagle peowskie trolliki stały się wielkimi entuzjastami polskiego przemysłu zbrojeniowego. Rychło w czas, bo tego przemysłu już nie ma. Został zniszczony przez waszych partyjnych ulubieńców. Poniżej film pokazujący co zostało z zakładów mechanicznych PZL Wola - jedynego w kraju producenta silników wysokoprężnych. Ten zakład dostarczający kiedyś silniki do czołgów Twardy został zlikwidowany w 2012 r. w czasie rządów PO-PSL.
Podobnie wyglądała za rządów PO sytuacja z Bumarem. W chwili oddawania przez nich władzy w 2015 r. ten zakład de facto nie istniał - nie miał nowoczesnej infrastruktury, maszyn do produkcji, załogi (większość fachowców np. od skrawania metalu odeszła do innych firm) i od wielu lat nic nie produkował. Dopiero w ostatnich pięciu latach udało się go trochę podnieść na nogi.Wyremontowano dwie hale produkcyjne gdzie liczebny ułamek dawnej załogi Bumaru dłubie przy T-72 (jedna hala) i Leopardach (druga hala) natomiast reszta tego wielkiego niegdyś zakładu to dalej pół-ruina.
#wojskopolskie #wojsko
  • 15
@Thorkill: sądząc po tym jak wyglądają hale, pozostałości linii i maszyn, ten zakład w 2015 technologicznie tkwił w latach siedemdziesiątych XXw. Możliwe, że padł bo był przestarzałym molochem z przerośniętą liczebnie załogą ze zerową produktywnością, mentalnie tkwiącą w PRL. Takiego tworu praktycznie nie da się uratować.
Możliwe, że padł bo był przestarzałym molochem z przerośniętą liczebnie załogą ze zerową produktywnością, mentalnie tkwiącą w PRL

@MEKORRO: PZL Wola padł bo miał paść. To wszystko o czym piszesz wyżej da się spokojnie rozwiązać odpowiednim zarządzaniem przedsiębiorstwem. PZL Wola nie musiała upaść - miała stałą kroplówkę finansową od WP, w postaci corocznego kontraktu na remonty silników do T-72 i Twardy.
@Thorkill: tylko, że już w tamtym czasie było wiadomo, że Twardy to ślepa uliczka, więc i kroplówka kiepska. W polskich realiach mogli na tym jechać, ale to by tylko umocniło pozycję PRL-owskiego mentalnego betonu. Nie jestem żadnym ekspertem zbrojeniówki, ale na własne oczy widziałem jak działa i umiera w rzeczywistości kapitalizmu zakład mocno zakorzeniony w PRL. Trwało to 20 lat, ludzie którzy tam pracowali nadal nie rozumieją czemu zakład upadł. Nie
Nie jestem żadnym ekspertem zbrojeniówki

@MEKORRO: Firmy zbrojeniowe to specyficzna grupa firm, która generalnie nie działa w warunkach gospodarki rynkowej ponieważ odbiorcą ich produktów są zwykle siły zbrojne jednego lub kilku państw.
Zakład PZL -Wola nie był w sytuacji że nie ma dobrego produktu. Miał jeden dobry produkt (silnik S-12U i jego rozwinięcia) i miał kompetencje do resursów dawnych radzieckich silników do T-55 i T-72 szeroko stosowanych na całym świecie. Na
@Thorkill: jaki jest zysk z remontu jednego silnika? Jak liczna była załoga tego zakładu? Czy mając kilkanaście zleceń rocznie miał choć cień szansy zbliżyć się do rentowności? To są kwestie kluczowe w utrzymaniu każdego zakładu. Skoro WP miałoby być główną "kroplówką", a dziś samo realizuje remonty, to jaki był sens pudrowania trupa?
Jak liczna była załoga tego zakładu?

@MEKORRO: W ostatnich latach dzialalności firma zatrudniała około 400 ludzi.

Czy mając kilkanaście zleceń rocznie miał choć cień szansy zbliżyć się do rentowności?

@MEKORRO: Firma przy odpowiednim zarządzaniu miała szanse zarabiać. Powtarzam sam rynek zbytu częsci zamiennych do silników W-46 (T-72) i W-55 (T-55) to jest kilkadziesiąt krajów i miliardy dolarów rocznie. Nie wiem czy wiesz ale obecnie naszym głównym hitem eksportowym zbrojeniówki są
@Thorkill: > PZL Wola padła bo miała grunty w ciekawym miejscu Wawy. Ciekawe dla developerów. To ich lobbying u peowców doprowadził do upadku zakładu.

Skoro tak, to czemu nie stoją tam teraz osiedla, tylko zrujnowane hale?

Jeśli rynek części zamiennych jest tak ogromny, to czy wiadomo jakie kontrakty miała podpisane firma w momencie przejścia w stan likwidacji?
, to czy wiadomo jakie kontrakty miała podpisane firma w momencie przejścia w stan likwidacji?

@MEKORRO: Nie mam takich informacji. Natomiast mam informacje że firma w ostatnich trzech latach działalności była tak prowadzona aby mogła zostać zlikwidowana.

Skoro tak, to czemu nie stoją tam teraz osiedla, tylko zrujnowane hale?

@MEKORRO: Osiedle się buduje. Ten film co wrzuciłem został nakręcony w 2017 bodajże.
Thorkill - > , to czy wiadomo jakie kontrakty miała podpisane firma w momencie przejś...

źródło: comment_1626260951g6CZTKtGy0gy88bjIJVFXZ.jpg

Pobierz
Jako praworządny obywatel masz obowiązek to zgłosić.

@MEKORRO: Nie żartuj.
Tak jeszcze ciekawostkę ci powiem odnośnie tych twoich pytań o rzekomą opłacalności tego zakładu i tego żeby ci pokazać jak specyficzny jest rynek zbrojeniowy.
PZL Wola zlikwidowano ostatecznie w 2012, a tymczasem rok później w Syrii wybuchła wojna domowa. W jej początkowym etapie rebelianci syryjscy zdobyli kilkadziesiąt (około 60) czołgów T-55, większość z nich jednak z niesprawnymi silnikami W-55. Pomagająca rebeliantom
Nie żartuj

@Thorkill: Czemu, jako człowiek widocznie zorientowany w temacie, z którego słów wynika że ma dowody, lub zna osobiście ludzi którzy mogą je mieć, bądź świadczyć w sprawie, traktujesz zgłoszenie takiej sprawy do prokuratury jako żart? Tym bardziej, że w sytuacji politycznej jaką mamy obecnie powinna być chęć wyjaśnienia tej sprawy.
którego słów wynika że ma dowody,

@MEKORRO: Nie mam twardych dowodów. Mam informacje z drugiej a właściwiej trzeciej ręki, przekazane dawno temu przez osobę z rodziny na zasadzie ciekawostki podczas rozmów alkoholowych. W każdym bądź razie w latach 2011-2012 sprawa zakładów PZL Wola to był głośny temat w wojsku o którym się mówiło wśród kadry zawodowej.
@Thorkill: ale skoro tak, to wszystko co tu zastało napisane to zwykłe wysrywy. Może tak było, może było zupełnie inaczej. Ja wiem, że jesteśmy na portalu ze śmiesznymi obrazkami, ale jakieś minimalne standardy powinniśmy zachować.
wszystko co tu zastało napisane to zwykłe wysrywy.

@MEKORRO: Oceniaj sobie to jak chcesz. Fakty są jedne takie że jedyny w Polsce zakład produkujący silniki wysokoprężne dla czołgów został zaorany przez platfusów a na jego miejscu powstaje duże osiedle robione przez jednego z prywatnych developerów.