Wpis z mikrobloga

Wczoraj zacząłem malować pierwszą figurkę :D i zastanawiam się jak radzicie sobie z miejscami które są nieosiągalne przez pędzelek po sklejeniu modelu ? Wcześnie zastanawiałem się nad malowaniem modelu w częściach, no ale musiałem spróbować skleić cały i wtedy spróbować pomalować.
#modelarstwo #wh40k #warhammer40k
  • 11
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@panzpolski: zależy jaki model - duże modele to jednak moim zdaniem trzeba malować w częściach. Jeżeli zwykła #!$%@? piechotę to ona nie musi być jakoś ultra szczegółowa i możesz malować mniej dokładnie. Aa no i do takich sytuacji jak najmniejszy pędzel. Przed pomalowaniem modelu przemysł sobie jaki sposób będzie malować. Na początku najlepiej zamalować trudno dostępne miejsca bo przy ich malowaniu możesz przypadkiem mazniac elementy zewnętrzne :D
  • Odpowiedz
@panzpolski najlepiej wcześniej złożyć figurkę wstępnie dopasowując części, jeśli widzisz, że w danym miejscu będzie problem to na razie nie przyklejaj danego elementu. Pomalujesz sobie elementy i dopiero dokleisz tą część.
Jeśli już złożyłeś figurkę j widzisz, że są miejsca trudno dostępne to odpuść. Możesz sobie zrobić więcej szkody niż pożytku, a finalny efekt może być niezauważalny. Warto w takich sytuacjach malować czarnym podkładem, wtedy łatwo się pogodzić z częścią niepomalowaną jako
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@panzpolski: w tym modelu, na moje oko, wszędzie masz łatwy dostęp.
jeżeli robisz całe składy do grania - nie warto się zagłębiać: jak coś ciężko dosięgnąć pędzlem to i tak nikt nie zauważy.
jeżeli się chcesz przyłożyć (np. modele bohaterów i tzw "centerpiece") - malowanie w częściach i klejenie na klej cyjanoakrylowy. przed położeniem podkładu możesz użyć np blu-tack żeby złożyć cały model do grania.
  • Odpowiedz