Wpis z mikrobloga

• 2
Pacjent to Mondeo MK3. Klimatyzacja działa ale tak powyżej 2 tysięcy obrotów. Przy obrotach biegu jałowego nie. Podejrzewam albo kończąca się sprężarkę albo ślizgające się sprzęgło tejże sprężarki. Mam rację? Gdzie z tym pojechać w #gdansk do kogoś ogarniętego a nie do typowego napełniacza klimy?
#mechanikasamochodowa #klimatyzacja
  • 15
  • Odpowiedz
@wshk: kiedyś miałem podobnie w octavii, z tego co pamiętam to skończyło się na wymianie łożyska i paska klinowego. Lepiej odwiedź jakiegoś mechanika. W Gdańsku nic nie mogę polecić, ale jak masz czas to podjedź do Pruszcza - Bukowski Serwis, gość mega ogarnięty, ceny nie przekraczają rynkowych.
  • Odpowiedz
@wshk: do czasu naprawy nie używaj klimatyzacji. W MK3 często przez brak oleju w sprężarce ta się zaciera i naprawa przekracza wartość auta. Najlepiej pod maską zdemontuje przekaźnik o oznaczeniu a/c.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@macvir To działa tak przynajmniej od roku więc sądzę, że jak coś miałoby się rozpaść to już by się rozpadło.
  • Odpowiedz
To sprawdź czy po stuku sprężarki klimatyzacji startuje wentylator chłodnicy i czy na cieńszym wężu w okolicy praweego kielicha tam gdzie wąż skręcony jest nakrętkami masz po dłuższej pracy na jałowym różnice temperatur między nakrętkami. Być może tttm i tego nie przeskoczysz. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@macvir: wentylator nie startuje przez spory czas, od uruchomienia sprężarki. Tttm, Kek.
@wshk: uwalony jeden z czujników ciśnienia, zatarta sprężarka(bądź za mało czynnika, "oleju"),ewentualnie klapy bądź panel.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Haddi Klapy nie bo jak go potrzymał na 3 tysiącach obrotów na postoju to leci zimne. Nie takie zimne jak podczas jazdy ale zrzucam to na mniejszą sprawność oddawania ciepła z chłodnicy na postoju (bo stara, bo brudna, bo cokolwiek)
  • Odpowiedz
@wshk: bądź lekki skok napięcia i silniczek odchyli klapkę. Sprawna klima, trzyma różnice rzędu 1-2°C, na postoju(bieg jałowy). Stawiam na czynnik bądź samą sprężarkę(nie napisałeś kiedy serwisowana), jeszcze ewentualnie samo sprzęgło(spalone, sparciałe itp. gumy).
  • Odpowiedz
@wshk: nie chodzi o ustawienie na panelu/pokrętle, ale o sam mechanizm klap(mniej więcej pod kokpitem). Jeżeli nie otworza sie na tyle, bądź nie mają sterowania, obojętnie co nastawisz i tak będzie lipa.
  • Odpowiedz