Wpis z mikrobloga

#pilkanozna

Każdy ma swoje zdanie, wyrażę także swoje.

Uważam że z Sousą jest jeden problem. Jego zatrudnienie było związane z niezdrową fascynacją futbolem Polaków.

Fascynacja ta, polega na zamiłowaniu do "atrakcyjnego i widowiskowego" futbolu, kosztem logiki i zdrowego rozsądku. Reprezentacja popełnia te same błędy co za kadencji Nawałki, kibice przyklaskują takim poczynaniom. Bereszyński w obronie, wypychanie Glika ze składu, stawianie na Puchacza kosztem Rybusa w meczu, w którym pomysłem na wygraną są dośrodkowania. To tylko kilka błędnych decyzji Sousy.

Nie chcę tutaj uderzać w Souse, nie o to mi chodzi. Sousa jest osobą z wizją, osobą z doświadczeniem piłkarskim i trenerskim. Dostał zadanie, stara się mu podołać. Uderzać chciałbym do zwykłych szarych ludzi, którzy stawiają wyżej styl niż wyniki.

Euro i kwalifikacje na mistrzostwa świata to nie czas aby uczyć się futbolu od nowa. Piłka nożna to maksymalizacja potencjału piłkarzy i eliminowanie słabszych elementów drużyny. Selekcjoner jest od wyciągania co najlepsze z piłkarzy, nie od zastępowania im trenerów klubowych.

Zastanówcie się, która reprezentacja wymaga od swoich piłkarzy zmiany stylu gry o 180 stopni na najważniejszej imprezie sportowej w Europie.
  • 1
@kuba560x:
Buzzera to szkoda w ogóle wspominać, ale:

- atrakcyjny i widowiskowy futbol
- zawodnicy z taką techniką, że najlepszy z nich potrafi przyjąć piłkę w taki sposób, że odskakuje mu TYLKO na dwa metry od buta

Wybierz jedno, ale niektórym nie przetłumaczysz xD