Wpis z mikrobloga

@megawonsz9: Bitcoin opiera się o blockchain, łańcuch bloków. Każde ogniwo to blok, którym zawiera m.in. listę transakcji, które w są dodawane do tego łańcucha. Ogniwa do tego łańcucha dokłada się na końcu tego łańcucha i nazywa się to "kopaniem". Bloki które są w łańcuchu są "wykopane". Więc "dwa następujące po sobie wykopane bloki" to dwa sąsiadujące ogniwa w tym łańcuchu.
  • Odpowiedz
@fervi: @abraca: dzięki, nie zgłębiałem się nigdy w detale bitcoina i nie miałem pewności, czy może nie chodzi o jakieś identyfikatory bloków z kolejnymi indeksami, czy coś innego. Ale już chyba rozumiem co autor miał na myśli. Dzięks raz jeszcze!
  • Odpowiedz
mogę gdzieś pobrać czasy powstania wszystkich bloków (bez pobierania całego blockchain)?

@megawonsz9: bez pobierania całego blockchain można to zrobić przykładowo tak dla bloku numer 666666 i tam masz podany timestamp
https://www.blockchain.com/btc/block/666666

Z tym że czas bloku jest mało precyzyjny, dopuszczalny są odchyłki, stąd nie myśl że czas bloku oznacza to że dokładnie w tym czasie został wykopany, a dlaczego? a no dlatego że górnicy najpierw kompletują dane bloku i wtedy szukają
  • Odpowiedz
jak duże odchyłki są dopuszczalne?

@megawonsz9:

A timestamp is accepted as valid if it is greater than the median timestamp of previous 11 blocks, and less than the network-adjusted time + 2 hours. "Network-adjusted time" is the median of the timestamps returned by all nodes connected to you. As a result block timestamps are not exactly accurate, and they do not need to be. Block times are accurate only to within
  • Odpowiedz