Wpis z mikrobloga

#lasypanstwowe #dom
Jak to jest z prawem pierwokupu części lasu jeśli ta część jest mniejsza niż 100m^2 a sprzedawany grunt nie jest gruntem rolnym?
Z tego co się orientuję art 37a ustawy o lasach ma zastosowanie do gruntów 100m i więcej - ktoś może to potwierdzić?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Tomahawkkk: no i po rozmowie z kilkoma osobami tu się mylisz ;) też nie byłem pewien jak to wygląda i chodzi o plan urządzenia lasu. Jeśli nie ma takiego i starostwo nie ma takiego to prawa pierwokupu nie ma, zwłaszcza, że teren o którym mowa nie ma nawet jednego drzewka ani roślinności leśnej
  • Odpowiedz
  • 0
@Tomahawkkk: ok to mam taką sytuację. Mam dom na działce X, do działki mam udział w 2 drogach. Jedna z dróg o powierzchni 50m2 ma udział w lesie, Druga droga go nie ma. Co mi grozi jeśli kupię ten dom? LP mogą zabrać tą jedną drogę jak rozumiem? Mówimy tu o centrum miasteczka zabudowanego ze wszystkich stron
  • Odpowiedz
  • 0
@ManamanaTuriruriru stan faktyczny na gruncie nie ma znaczenia. Jeżeli nie ma drzew a w ewidencji jest LS to mogą nawet zlecić ponowne zalesienie. LP nie kupią działki z domem bo się nie opłaca. Jeżeli już to kupują tylko działki które graniczą z lasami państwowymi.

@Tomahawkkk: to jedna z 2 dog wewnętrznych dojazdowych a nie działka z domem
  • Odpowiedz
  • 0
@Tomahawkkk: https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/nie-kazdy-las-podlega-prawu-pierwokupu,71941.html

Lasom Państwowym działającym na rzecz Skarbu Państwa przysługuje prawo pierwokupu zalesionego gruntu tylko wtedy, gdy grunt ten jest objęty uproszczonym planem urządzenia lasu. A informacje w takich sprawach wydaje właściwy starosta pisze prof. Wojciech Gonet.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/nie-kazdy-las-podlega-prawu-pierwokupu,71941.html
  • Odpowiedz
  • 0
@Tomahawkkk: a to spoko, czytałem ten art. i w sip komentarze plus rozmawiałem z kilkoma notariuszami bo mi również się zdawało, że to co wysłałeś ma zastosowanie. Niestety mamy tak piękne prawo, że o pierwokupie mamy zapis w blisko 40 dokumentach.
  • Odpowiedz