Tytuł: Kariera Nikodema Dyzmy Autor: Tadeusz Dołęga-Mostowicz Gatunek: klasyka ISBN: 9788373994010 Ocena: ★★★★★★★☆☆☆
Książką zainteresowałam się po części dlatego, że bardzo lubię film "Kariera Nikosia Dyzmy", który jest luźną interpretacją książki, a po części z powodu zobaczenia tej książki na tagu jakiś czas temu.
Faktem, który sprawia, że książka jest jeszcze ciekawsza jest okoliczność jej powstania: Powieść napisana jako odwet za to, co spotkało pisarza ze strony sanacji. Był dziennikarzem bardzo krytycznie wyrażającym się o ówczesnych władzach i Piłsudskim. Pomimo licznych ostrzeżeń nie zaprzestał wyrażania krytycznych opinii o rządzących i w związku z tym został porwany przez kilku żołnierzy (po cywilu, czego nigdy nie udowodniono), a następnie pobity i wyrzucony z samochodu poza miastem. (Wikipedia)
Historia przedstawiona w książce jest ciekawa i wciągająca. Autor ma bardzo lekkie pióro przez co świetnie rysuje postacie oraz opisuje wydarzenia. Sam pomysł napisania książki o karierowiczu, który bez żadnego wykształcenia i ogłady wchodzi na salony i osiąga praktycznie wszystko jest moim zdaniem strzałem w dziesiątkę. Fabuła ma również dużo wspólnego z życiem rzeczywistym - w końcu każdy z nas musiał słyszeć o osobie, która pomimo kwalifikacji piastuje wysokie stanowiska i ma duże powodzenie w życiu.
Jeśli chodzi o minusy to nużący był dla mnie "wątek miłosny" Niny i Nikodema.
@Owieczka997: recenzowałem tę książkę na tagu parę miesięcy temu. Całkiem ciekawy był Znachor tego samego autora (na jego podstawie powstał słynny film), chociaż Kariera... moim zdaniem lepsza
@Dziadekmietek: rozpoczynałam czytanie Znachora dawno temu ale jakoś nie skończyłam. Film widziałam mnóstwo razy i muszę sięgnąć w końcu po książkę i ją przeczytać. Dzięki za przypomnienie!
Sikorski odwala taką robotę na arenie międzynarodowej, Tusk odblokował 600mld. Takich polityków nam trzeba. Poważnych i szanowanych. W komentarzu zdjęcie dla kontrastu.
Tytuł: Kariera Nikodema Dyzmy
Autor: Tadeusz Dołęga-Mostowicz
Gatunek: klasyka
ISBN: 9788373994010
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆
Książką zainteresowałam się po części dlatego, że bardzo lubię film "Kariera Nikosia Dyzmy", który jest luźną interpretacją książki, a po części z powodu zobaczenia tej książki na tagu jakiś czas temu.
Faktem, który sprawia, że książka jest jeszcze ciekawsza jest okoliczność jej powstania:
Powieść napisana jako odwet za to, co spotkało pisarza ze strony sanacji. Był dziennikarzem bardzo krytycznie wyrażającym się o ówczesnych władzach i Piłsudskim. Pomimo licznych ostrzeżeń nie zaprzestał wyrażania krytycznych opinii o rządzących i w związku z tym został porwany przez kilku żołnierzy (po cywilu, czego nigdy nie udowodniono), a następnie pobity i wyrzucony z samochodu poza miastem. (Wikipedia)
Historia przedstawiona w książce jest ciekawa i wciągająca. Autor ma bardzo lekkie pióro przez co świetnie rysuje postacie oraz opisuje wydarzenia. Sam pomysł napisania książki o karierowiczu, który bez żadnego wykształcenia i ogłady wchodzi na salony i osiąga praktycznie wszystko jest moim zdaniem strzałem w dziesiątkę. Fabuła ma również dużo wspólnego z życiem rzeczywistym - w końcu każdy z nas musiał słyszeć o osobie, która pomimo kwalifikacji piastuje wysokie stanowiska i ma duże powodzenie w życiu.
Jeśli chodzi o minusy to nużący był dla mnie "wątek miłosny" Niny i Nikodema.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter