Aktywne Wpisy

Mecha_Wykalaczka +210
No to zaczynamy, na początku dla tych co nie wiedzą w DE współprowadzę ze znajomym firmę zajmującą się montażem a-z kuchni, mebli łazienkowych i wszelkiego rodzaju szaf itp. Naturalnie zatrudniamy tego trzeciego pracownika
bo na dobrą sprawę to jest wymagane żeby wyrabiać się ze zleceniami, jak jest trzech to szybciej i sprawniej można robić terminy 2-3dniowe w jeden dzień co za tym idzie lepsza kasa, no ale to nie o tym.
Na
bo na dobrą sprawę to jest wymagane żeby wyrabiać się ze zleceniami, jak jest trzech to szybciej i sprawniej można robić terminy 2-3dniowe w jeden dzień co za tym idzie lepsza kasa, no ale to nie o tym.
Na

LonNon +22
Muran jedno....
Dziś w Krakowie w wieku 47 lat zmarzł Zachar Zawadzki twórca portalu Autocentrum.pl Youtuber motoryzacyjny(ZacharOFF, autocentrum) mąż i ojciec, zasłużony mieszkaniec Krakowa, informatyk,programista.
W czasach swojej świetności przetestował pewnie ponad 90% samochodów dostępnych na rynku.
Bardzo pozytywna persona.
#famemma #krakow #przegryw #muranski
Dziś w Krakowie w wieku 47 lat zmarzł Zachar Zawadzki twórca portalu Autocentrum.pl Youtuber motoryzacyjny(ZacharOFF, autocentrum) mąż i ojciec, zasłużony mieszkaniec Krakowa, informatyk,programista.
W czasach swojej świetności przetestował pewnie ponad 90% samochodów dostępnych na rynku.
Bardzo pozytywna persona.
#famemma #krakow #przegryw #muranski

co tu sie odwalilo? picrel
Zachcialo mi sie po dlugiej przerwie wrocic do zabawy z arduino ale czegos takiego jeszcze nie mialem :P
ktos, cos?
(jak ktos bedzie zainteresowany pomoca to wkleje kod z objasnieniami co mam na mysli :PP)
ale "w tak zwanym miedzyczasie" zauwazylem ze mam jeszcze jednego patitola-jak kazac arduino czekac z wykonywaniem programu dopoki nie dostanie sygnalu na jakis pin?
chodzilo mi bardziej o cos jakby: "waitUntil digitalRead(5==HIGH)
czyli waruj() if digitalRead(5==LOW) :PP
void waruj() {
waitUntil digitalRead(5==HIGH) // czyli waruj() if digitalRead(5==LOW) :PP
}
choć ja bym użył raczej czegoś takiego:
int waruj(int pin, bool state) {
while (digitalRead(pin)==state {
}
return 1;
}
Ja zwykly elektryk po technikum a nie programista15k :P
Chce zrobic "symulator kostki do gry"-totalny banal.
Zalozenia:
1-trzymasz guzik wcisniety to "mrugaja wszystkie diody"
2-puszczasz guzik to wyswietla sie randomowa wartosc
3-ta wartosc sie wyswietla dopoki nie wcisniesz guzika
No i napisalem jak picrel.
problem polega na tym ze jak nie jest wcisniety guzik to funkcja losowanie jest pomijana (no bo if
zamiast
losowanie();daj
if (warunek) {losowanie();
}
Ale co ja tam wiem, ja kierowca jestem. Od tira i tirówek.
losowanie();napiszesz:
waruj();i dodasz:
void waruj() {if (digitalRead(5==HIGH)) {
losowanie();
}
}
to jednak
waruj()zacznie działaćno jakies rozwiazanie tylko ze jesli dam "if guzik wcisniety to losowanie" to nic nie zmieni-guzik nie bedzie wcisniety to losowanie pominiete i jest wyswietlanie.
no ale z drugiej strony jak dam "if guzik nie wcisniety" to bedzie caly czas losowac. Tak zle i tak niedobrze (albo cos mi umyka :P)
@Portier-Harry_Portier: no i dziala tak jak ma - dzieki :)
Ale cos jeszcze mam skopane bo za kazdym razem mi 5 wypada :PP
Wymyslilem sobie ze uzyje do while ale chyba czegos nie rozumiem.
Zgodnie z picrel dopoki guzik nie jest wcisniety to ma wystawiac sygnal na jakis nieuzywany pin. Jak guzik bedzie wcisniety to ma opuscic petle " do while" i wykonac losowanie (i losowac tak dlugo jak wcisniety jest guzik). A tak sie nie dzieje...
Po uruchomieniu wystawia ten sygnal ale po
whileado-while?@Portier-Harry_Portier: tak szczerze to nikt mi tego nie wytlumaczyl :p (a nie wiedzialem ze jest roznica :pp)
Ale na "chlopski rozum":
1-while X {}
Dopoki warunek X jest spelniony zostajesz w petli{}
2-do while
robisz {} dopoki warunek X jest spelniony
Jest jakas roznica? Musze doczytac jak wroce do domu :pp
@gorzki99: No właśnie. Robisz i sprawdzasz.
Do whilezawsze wykonuje się conajmniej raz, bo warunek sprawdzany jest na końcu pętli, czyli w twoim przypadku ustawia dq7 na high niezależnie od stanu przycisku.Whilesprawdza warunek na początku pętli.Taki drobny szczegół.