Wpis z mikrobloga

Ciekawstka budowlana: W Polsce ma siedzibe firma Rawlplug, która zajmuje sie głównie produkcja i sprzedażą technik mocowań ( kotwy, kołki rozporowe, śruby). Marke ponad 100 lat temu założyli w Londynie bracia Rawlings, którzy dostali zlecenie na remont British Museum, ale pod warunkiem montażu elemetów bez niszczenia elewacji, wtedy wpadli na pomysł kołków rozporowych. Firma Rawlplug została przejęta w latach 90 przez polską firmę, której włascicielem jest Krysytna Koelner. Rawlplug z siedzibą w Polsce jest obecnie 6 na świecie producentem i dystrybutorem elementów mocowań.

#budownictwo #ciekawostki #polska #remontujzwykopem
  • 12
  • Odpowiedz
@promateosz: @leftfinger: Krystyna to babka Jakuba koszykarza. Młody Koelner jest synem Przemysława, czyli syna Krystyny, który zasiada jak na szybko wyguglałem w radzie nadzorczej Rawplug, a oprócz tego jest właścicielem firmy Kolener (nie wiem jakie są koneksje Rawplug <-> Koelner) i prezesem drugoligowego WKK Wrocław, gdzie gra Jakub. Kiedyś przejął prawa do nazwy Śląsk od WKS i grał jako "farbowany" Śląsk w PLK (w czasach po Schetynie), ale
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@cult_of_luna: Nazwisko mi świtało, bo chyba podobny rocznik co nasz polski "brylant" Przemek Karnowski i z tego co kojarzę to grali w jakimś PZKoszowym wynalazku w Cetniewie. Jakaś szkoła mistrzostwa sportowego czy coś takiego i ogrywali się w jakiejś 3. lidze. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Nazwisko mi świtało, bo chyba podobny rocznik co nasz polski "brylant" Przemek Karnowski

@promateosz: no przede wszystkim to obaj są z rocznika 93 i razem z Ponitką, Michalakiem, Niedźwiedzkim, itd. byli wicemistrzami świata U17 w 2010, chociaż Koelner był tam na końcu ławki - na rozegraniu grali przede wszystkim Grochowski, Szymkiewicz i Matczak.
  • Odpowiedz
@leftfinger: Tak naprawdę to nie do końca jest tak jak piszesz. Rawlplug faktycznie został założony w Londynie ponad 100 lat temu. Firma Koelner z kolei została w latach 80. założona przez babkę z Wrocka Krystynę Koelner i jako taka po prostu sobie działała. W 2013 Rawlplug został wykupiony przez Koelnera, co swoją drogą jest pewnym ewenementem, żeby firma wykupując inną, jeszcze przejęła jej nazwę xD Od tamtej pory firma operuje
  • Odpowiedz